Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Интервю с Агенция Куртев

gn.kurtev.jpg Агенция „Куртев” се занимава от 1990 г. с посредничество при покупко-продажба и отдаване под наем на недвижими имоти, управление на недвижими имоти и други. В нея работят високо квалифицирани специалисти със стаж във фирмата и бранша вече 16 години.
Агенция “Куртев” ООД е лицензирана и притежава лиценз № 149/97 г. Член е на националното и регионалното сдружения за недвижими имоти.
Собственици и управители на агенцията са Георги Куртев и Продан Куртев.

- Оправдава ли динамиката на варненския пазар наличието на над 300 агенции?
Всъщност, агенциите във Варна са много повече, сигурно над 400. Нека в това число да поставим и домашнитте брокери...
Въпреки, че те работят без офиси, определят си срещи с клиенти по кафенетата и предпочитат да се покрият веднага след реализиране на сделката. Като цяло тези брокери са некоректни, бих ги сравнил дори с джебчиите по улиците. Сравнението не е пресилено, защото те нанасят същите вреди с дейността си. Един такъв „професионалист” е способен да провали имиджа и на сериозни агенции. А той е граден с години, резултат е на много усилия.
...Реално погледнато, варненският пазар може да бъде усвоен от стотина агенции за недвижими имоти. Но те трябва да са сериозни и с професионално отношение, с легални офиси и кантори. Когато клиентът види позитивен и мотивиран екип срешу себе си, доверието му ще бъде спечелено.

- Господин Куртев, вашата агенция е една от първите, имате достатъчно опит. Бихте ли споделил интересни моменти от практиката си: Например, повлия ли истерията с пирамидите на варненския пазар за недвижимости?
В началото на 2006 г. ние навършихме 15 години. Вярно е,че сме едни от първите, но това едва ли е най-важното. Лоялното отношение и коректността са причините да продължаваме напред през превратностите на пазара. А колкото до втория въпрос - пирамидите не бяха толкова назад във времето. По-странното е, че и сега има хора, които са готови да купуват „на сляпо”. Такава инвестиция продължава да крие много голям риск. Нормално е човек да бъде привлечен от атрактивна оферта, но едва ли може да е оправдание за такова неразумно действие. Късата памет може да изиграя лоша шега на всеки, решил да даде пари за имот „на зелено”.

- Имат ли по принцип хората доверие на агенциите?
Да, може да се каже, че до голяма степен има доверие към нас. Вече се налага практиката да се купува и продава чрез агенция. Това създава сигурност в процеса на реализация на сделката. За да оправдаем това доверие ние трябва да се отнесем максимално професионално и коректно към клиента. Проверка на документацията и на цялостното състояние на имота са само част от усилията, които агенция „Куртев” полага, за да финализира успешно всеки акт на покупко-продажба. Защото от опит знаем, че доверие се печели трудно, а се губи лесно.

- Влияе ли рекламата на успеха в този бизнес? Все пак продажбата на имот е по-скоро процес?
Лично моето мнение е, че устната реклама е най-силното оръжие. Препоръката от предишен клиент има по-голяма стойност от цяло рекламно пано. Но не е за подценяване и рекламата в специализираните печатни издания. Тя дори е по-добра от телевизионната и радио реклама, защото информацията може да се съхранява. Невинаги обаче лъскавата реклама на цяла страница е признак за „големината” на една агенция. Представата, че голямата рекламна площ демонстрира просперитет е грешна. По принцип рекламната стратегия на всяка агенция е и нейна визитка. Работили сме с много колеги и можем да твърдим, че има и професионалисти и такива брокери, които търсят само „големия удар”. Големият брой на агенциите, ако се върнем за момент към предишния въпрос, се обуславя и от факта, че подборът на персонал е до голяма степен случаен. Външност и обноски далеч не са достатъчни, необходима е и атестация. Брокерството е сериозна професия и изисква професионализъм. Тя се учи в процеса на работа. НСНИ например провеждат курсове за брокери. Това е едно добро начало.

- В последно време се налага твърдението, че се очаква рязка промяна в цените на имотите след влизането ни в ЕС? Поумнял ли е българинът, притежаващ имот?
Нормално е след приемането ни в ЕС цените да проължат да се покачват, но този растеж ще е с по-плавни темпове от последните години. Българинът бързо реагира на търсенето, от англичани например, и завиши стойността на имота си. Но пък се стигна и до другата крайност - от една закупена къща от чужденец, цените в цялото населено място необосновано се покачват. Очакването на „западните” пари не е правилно - не бива купувачите да са само чужденци. Моето мнение е дори, че изискванията към тях трябва още да се завишат. Европейците вече са много по-внимателни при покупката на имот в България. Те се интересуват от политическата и икономическа ситуация в страната, от законодателството. Това е нормално, когато става дума за собствените им инвестиции.

- Актуалната тема за варненския пазар. Случва ли се вече сезонният пик на продажбите или е пресилено да се говори за подобно явление?
Повишеният интерес вече е факт. Лятото е време за инвестиране наред с почивката. Това важи както за българите, така и за чуждите граждани. Не можем да говорим за приливи и отливи. Ясното и слънчево време е предпоставка за продажба или покупка. Свежестта на природата е от полза за сключване на сделката, това се повтаря всяка година. Може би звучи странно, но е истина.

- “Английският бум”. Как може да се окачестви – явление или процес? И защо точно англичаните са на първо място сред чужденците, притежаващи имоти в България?
Английският инвестиционен интерес може да се характеризира с една дума - манталитет. Въпреки това първите закупени имоти у нас бяха с цел следваща продажба. Трудно е да кажем дали тези прекупвачи са реализирали някаква голяма печалба. Еуфорията обаче започна да отшумява. Информация за родния пазар се появява все повече сред европейските медии и процесите навлизат в релси.

- Според вас, адекватно ли е българското законодателство ...
На изискванията на пазара ли? Да, но не достатъчно. Удачно е да се сложи бариера пред чуждите фирми, изявяващи желание да оперират с родни имоти. Регламентът трябва да е строг - поставяне на срок за пребиваване, познаване на езика, на родното законодателство ... Всичко това се прави с цел адекватна реакция на спецификата на пазара. Регулативните органи в държавата имат възможност да упражнят контрол върху неправомерните чуждестранни апетити за земя.

- Ще продължава ли да е атрактивно Северното Черноморие? И ако да, дали причина за това е свръхстроителството на юг?
Северното черноморско крайбрежие ще продължи да е привлекателно, въпреки по-късото лято. Все още могат да се намерят парцели до морето, подходящи за строеж на вила или малък хотел. Докато на юг презастрояването ще доведе до регрес. Против логиката е да има такова безумно строителство. Комплексите на юг се превърнаха в туристически гета. Големите строежи са в прав текст недомислица, не може да се строи без инфраструктура, пречиствателни станции. Отблъскващ факт за чуждите инвеститори е липсата на канализация във вилните зони. Не бих се учудил ако се стигне и до крайната мярка – събаряне на нерентабилни обекти. Между другото дебат за това се води от около година.

- Можете ли да направите прогноза за развитието на пазара след 01 януари 2007 г.?
Ако разгледаме варненския пазар в частност, градът ще се развива на юг: Аспарухово, Галата. Моето мнение е обаче, че вилната зона ще е все по– атрактивна за живеене. Проблем обаче ще е остарялата и дори липсваща на места инфраструктура и канализация. За да се привлекат по-стойностни инвестиции в района, държавата в лицето на Община Варна трябва да построи основни колектори за отпадни води.
Що се отнася до целия пазар, динамиката му ще расте и през другата година. Сравнението с Чехия е удачно, но до някъде. У нас засиленият чужд интерес ще е буфер пред евентуален бум след първи януари. Все пак никой, дори ние - професионалистите не можем да прогнозираме докрай съдбата на родния пазар на недвижими имоти.

11/08/06
Варна

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии