Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Имоти Варна 2008

Какво да очакваме на пазара на недвижими имоти във Варна през 2008 година?

Прогноза за пазара на недвижими имоти от екипът на агенция ИМОТИ ВАРНА

 
Чухме и прочетохме много прогнози от всякакви хора за развитието на пазара на имоти в България за настъпилата година. Прави впечатление, че все-по широк кръг от специалисти (с и без кавички ) се престрашават да пишат по въпроса.

С някои изказвания и прогнози, направени дори от известни икономисти или от известни имена в бранша на недвижимите имоти ние - екипът на агенция ИМОТИ ВАРНА, сме дълбоко несъгласни и смятаме, че няма да се сбъднат.

 

Ето някои такива прогнози:

  • В България има балон в недвижимата собственост, който ще се спука и цените масово ще паднат. Нашето виждане: Това изобщо не е така, темата е дълга за разискване, но според нас в България няма балон, защото купувачите на жилища, поне в 95 % от случаите ги купуват за първо жилище, за собствена употреба, а не за т.н. инвестиция. Именно купуването на жилищни имоти за инвестиция, за по-късна препродажба, особено ако тази покупка е с кредит, води до опасно изкривяване на пазара и възможност за евентуален и рязък срив. Който е запознат от близо с динамиката и структурата на имотния пазар у нас е наясно, че такова изкривяване на предлагането и платежоспособното търсене няма. Нито пък кредитите са с нереално ниска лихва (като бяха за известен период в САЩ например). Кредитната задлъжнялост на населението не е висока. Много е нисък процента на просрочените кредити и т. н.
  • В ниския сегмент на пазара (по-евтините жилища) цените ще растат по-бавно от високия сегмент (луксозните жилища). Нашето виждане: Българина за съжаление, не е станал толкова платежоспособен, че да купува най-вече луксозни имоти, а и строителният сектор е толкова добре развит вече, че ще отговори много бързо на такова търсене. Да не говорим, че това не е тенденция и в развитите страни. И там пазарът на луксозни и скъпи имоти е труден .


Какво ще се случи според нас на варненският пазар на имоти през 2008:

Варна ще се затвърждава като градът, с най-скъпи жилища, изпреварвайки София.

Очакваме поскъпване от порядъка на 20%-30% на градските жилищни имоти.

 

Не смятаме, че панелните апартаменти ще изостанат от динамиката на пазара. Очакваме и за тях такова увеличение на цените.

С 20%-50% процента ще поскъпват и парцелите за строителство в районите за вилно и жилищно строителство в и около града.

 

Тук изискванията наистина ще се повишат и терени на добро място, с добри комуникации, с добър достъп, хубава панорама ще поскъпнат много - особено такива, подходящи за строителство на апартаменти.

Варна ще продължи да расте във всички посоки - още възможности за строителство в редица квартали. За съжаление инфраструктурата ще продължи отчайващо да изостава от жилищното строителство.

Селските имоти, близо до града, също ще продължат плавно да повишават своите цени, докато тези, по-отдалечени от Варна, едва ли ще поскъпнат.

Основните купувачи на варненския пазар ще са българските граждани, но ще продължи интереса от страна на англичаните (макар и по- малък). Очакваме по - засилен интерес от руснаци, скандинавци, германци ,гърци, румънци, а също и на граждани от някои бивши съветски републики.

Все по-нагоре ще върви и цената на наемите на жилищата, като тук очакваме засилен интерес и към по-луксозни градски такива.

ИМОТИ ВАРНА

 

 Тук можете да видите офертите на ИМОТИ ВАРНА

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии