Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Имоти на лизинг във Варна


                   
Когато свободният пазар е в затруднено положения, умните и находчиви мениджъри успяват да катализират идеи, които спомагат техните фирми да оцелеят и продължат развитието си.
В последно време в страната и в частност Варна, се налагат лизинговите схеми при покупка на жилище.
Макар, че в България при споменаването на думата лизинг – първата асоциация в главите ни няма да е недвижим имот, а ще бъде автомобил или някаква битова вещ. Това е така, защото лизинговите схеми са много добре разработени в магазините за техника и благодарение на тях народа се сдоби с най-различни нужни и ненужни вещи.
Тук възниква въпроса: Защо лизинговите схеми не са така популярни при покупката на недвижим имот?
Отговорите не са сложни, те са по-скоро логични.
Банките буквално заливаха потенциалните купувачи с всевъзможни оферти, това е традиционно силната / психологическа / роля на банките при кредитирането на този сегмент. Лесното отпускане на кредити бе притъпило алтернативното мислене на купувачите и те в по-голямата си част не търсеха други начини за придобиване на имот.
Другата основна причина е, че тази пазарна инерция бе приспала дори най-дейните мениджъри в имотния бранш, а това доведе до късно стартиране на лизинговите форми при закупуване на имот.
Но дойде и трудният период на криза – банките редуцираха до минимум отпускането на кредити, високите лихви накараха купувачите да избягват банково кредитиране и започнаха да търсят други форми.
Тогава най-находчивите ръководители и мениджъри от бранша с имоти се появиха с добри схеми за лизинг и раздвижиха пазара на имоти и бизнеса си.
Не може да се отрече, че компаниите предлагащи лизинг, са по-гъвкави от банките. Те са склонни да изготвят специфични договори, съобразени с конкретните потребности на всеки клиент и бизнеса му.
Погасителните планове се съобразяват с очакваните постъпления и цялата лизингова схема се прави индивидуално за дадено лице, компания и обект. Лизингът на недвижими имоти не е със спекулативна цел, може да се каже, че е алтернатива на наема.
Освен това накрая при нормално развитие – ставаш собственик. Осен това при част от схемите дружествата предлагащи лизинг могат да бъдат по-гъвкави, те често са и значително по-експедитивни от търговските банки в комуникацията и обслужването на клиента.
При някои компании стандартният срок за отговор е до 10 дни след предоставяне на всички изисквани книжа и справки от бъдещия купувач. За повечето фирми във Варна, които търсят офис помещение, е по-изгодно да придобият офиса срещу финансов лизинг, вместо да го наемат дългосрочно.
Наемът излиза по-скъпо, защото инвеститорът търси възвращаемост на вложеното в порядъка на 7-10 години, докато дружествата предлагащи лизинг не го разглеждат като инвестиция, а като финансова услуга. Със сигурност може да се каже, че навлизането на лизинга на пазара с недвижими имоти, ще доведе до нови алтернативи за пазара.
Специално за Варна обнадеждаващ е факта, че големи и уважавани инвестиционно-строителни компании, примерно като “Мелчин” ЕООД, започнаха да предлагат по лизингови схеми жилища тяхна собственост. Тяхната активност несъмнено ще раздвижи още пазара на имоти във Варна.
Петко Литов

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии