Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Имоти - регулация на бизнеса

По повод наченките на опити за регулация  на пазара с недвижими имоти публикуваме следния анализ - благодарение на Института за Пазарна Икономика.

Както сами ще се убедите различните видове регулации отнемат доста време  и създават съществени пречки пред предприемачите в България. Бизнеса с недвижими имоти е като всеки един бизнес - единствената разлика е, че стоката в случая не променя местоположението си.

Дата: 11.04.2008 година

Enterprise Surveys – има лоши показатели за правене на бизнес в България!


През изминалата седмица Enterprise Surveys, специализирано изследователско звено към Световната банка, представи свое изследване разглеждащо средата за правене на бизнес в България. В изследването се показват няколко доста неприятни тенденции, свързани с бизнес средата в България. Те предимно се отнасят за опитите на бизнеса да се справи с всички регулации, административните и техническите пречки, които са продукт на държавната мисъл.

В България мениджърите отделят средно по около 17,37% от времето си за съобразяване с различни видове регулации, а повече от 23% от компаниите определят данъчното администриране като основна пречка пред развитието на бизнеса си. Ако погледнем към таблицата в края на текста, ще видим, че проблемите с администрирането на данъците са големи във всички страни с развиващи се пазари. Затова е крайно необходима оптимизация на съществуващите административно наложени изисквания за вида, периодичността и реквизитите на голяма част от документите, свързани с администрирането на данъчните задължения.

По отношение издаването на лицензи и разрешителни българската държавна администрация също не се справя добре. За издаването на разрешение за строеж, един предприемач трябва да отдели средно около 135 дни, което съпоставено (даже и) с всички страни с развиващи се пазари е твърде много. Абсолютно възможно е редуцирането на времето за издаване на разрешение за строеж посредством въвеждането на принципите на електронното правителство. Добър пример е наскоро откритият уебпортал на община София за информация относно регулациите, свързани със строителството в града (за повече информация).

45,91% от представителите на бизнеса в България считат, че корупцията е основната им пречка пред правенето на бизнес. Липсата на ефективно работеща правораздавателна система безспорно е факт, за отстраняването на когото правителството все още не може да намери правилния подход. А основата на изграждането на една бизнес среда е ефективната защита на правата на отделните икономически агенти, като например: права на собственост, свободното договаряне и последващото спазване на договорните условия.

20,20% от компаниите идентифицират регулациите на трудовия пазар като основна пречка пред развитието си. Необходимо е да се позволи по-голяма гъвкавост за компаниите и респективно служителите в процеса на наемане и освобождаване на работна сила. Трябва да се постави на дневен ред и въпросът за преразглеждане на необходимостта от наличието на минимална работна заплата, защото тя се явява препъни лост пред свободното договаряне между работодател и служител и е причина за изкуствено изкривяване на пазара на труда. Колкото по-висока става тази минимална заплата, толкова по-голямо е въпросното изкривяване.

Автор: Методи В. Методиев

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии