Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Имот във Варна на предварителен договор

Предварителният договор е първата стъпка при придобиване на имот във Варна. Договорът задължително се сключва пред нотарисус, защото сам по себе си предварителният договор е вид обещание от страна на купувача пред продавача, че сделка ще има. Обикновено предварителен договор се сключва при покупко-продажба на имот и не толкова при наем на имот във Варна.

Това обещание се материализира чрез 10% предплата от страна на купувача. Предварителният договор трябва да уточни срокът, в който покупко-продажбата на имота ще се финализира.

Предварителният договор защитава интереса и на двете страни:

1. Интересът на купувача е защитен с фиксирането на окончателната цена на имота.
2. Интересът на продавача е защитен с 10-тте % предплата, които купувачът на имота ще загуби ако в деня на изповядване на сделката няма цялата сума.

Подобен риск съществува, когато банка е одобрила кандидата за кредит, но в последния момент следва отказа и купувачът в повечето случаи няма как да събере сумата и губи предплатата от 10%.


Важно условие е двете страни да проверят дали в предварителния договор са вписани вярно данните.


Ако имотът се купува от строителна фирма без да е излязъл Акт 16 е препоръчително още в предварителния договор да се впише освен датата за изповядване на сделката и крайната дата за влизане във владение. Може да се окаже, че от деня на финализиране на сделката до влизането във владение на имота са минали две години и през това време са платени 20 000 лихви и 10 000 лв. наеми

 

Ивайло Манахов

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии