Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Имот във Варна без Акт 16

Ако случайно се икушите да закупите имот без Акт 16 във Варна, пригответе се да записвате. Този акт изглежда малка подробост, но без него вашето жилище си остава неозаконено.

Закупили сте жилище или офис на Акт 14, платили сте данъка към държавата и след година решавате да продадете. Очакват ви следните изненади:
Ако сградата няма Акт 16, ще трябва да си осигурите документ за степен за завършеност на сградата. Ще трябва да изкарате и данъчна оценка на имота. Данъка към държавата при покупката на имота е бил върху данъчна оценка на имота 10 000 лв. След година – въпреки че не сте използвали имота да се окаже, че данъка ви е около 30 000 лв. От 2009 г. данъците върху недвижимите имоти във Варна са солидно увеличени, в следствие от бурния пазар до миналата година. Сега пазара се поохлади от страстта си, но данъците се покачиха.
Върху разликата от 20 000 лв. ще трябва да заплатите данък на държавата от 10 % - 2000 лв.
Държавната такса за документа данъчна оценка миналата година беше около 25-30 лв., от тази година е около 60 лв.

След като имате тези документи, можете да пристъпите към продажба на имота. Най-добре си намерете агенция, която да ви съветва около документите и самата сделка, защото в процеса на сделката излизат непредвидени спънки. Ако не реагирате бързо, клиента може да се дръпне. Може да нямате смелост да настоявате за предварителен договор. Напоследък при сделки с имоти във Варна – купувачите правят опити да отлагат сключването на предварителен договор за да печелят време докато банката разглежда документите им за кредит.
Всички тези пречки за вас могат да се окажат сериозен проблем, докато за екипа на опитна агенция за имоти – рутинно ежедневие.

Ивайло Манахов


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии