Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Има вероятност областите да бъдат окрупнениВъзможно е Велико Търново да се прости с функциите си на областен център, ако бъде прието предложение за окрупняване на областните центрове с цел икономии. Припомняме ви, че през януари 2008 г., с промените в Закона за регионално развитие, бяха премахнати плановите райони и останаха три нива на райониране, съгласно системата "Евростат". Северен Централен район включва сегашните области - Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра.
 
Според запознати идеята областният център при едно бъдещо прерайониране да бъде в Русе, се подготвя отдавна. Факт е, че правителството на Станишев насочи много усилия към възстановяването на летището там, а и градът беше изведен като водещ в периода, когато Северен Централен район беше планов.

Първи за подобна възможност алармира Цветан Цветанов, народен представител от РЗС и член на парламентарната комисия за усвояване на еврофондовете. По думите му идея за подобно окрупняване е съществувала още от времето на старото правителство, но не е оформена документално.

"Ако се стигне до такъв момент, ще трябва да обединим усилията си за предотвратяването му с всички останали народни представители, за това няма значение какви са нашите взаимоотношения, важно е да действаме адекватно", категоричен е Цветанов.

Депутатът Христо Христов от ГЕРБ, който е член на ПГ по регионално развитие, също заяви, че ще работи за интересите на хората от Великотърновска област и потвърди, че е имало среща между него и Цветанов, на която са обсъдени важните за областта проблеми.

"Не мога да коментирам, защото нямам информация за това", заяви областният управител доц. Пенчо Пенчев. Ако има такова предложение, то е неформално и на този етап не може да бъде коментирано, поясни той.

Бившият областен управител Тошко Никифоров каза, че по време на неговия мандат също е чувал подобни предложения, но те не са били оформяни, като проектозакон. Според него държавата не само, че няма да спести, ако съкрати броя на областните администрации, но и ще натовари с разходи гражданите, защото по този начин ще трябва да ходят примерно до Русе.
За новот административно териториално деление се обяви през август тази година и председателят на Парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски. За БНР Татарски посочи още, че областните управители трябва да са по-близо до кметовете и да са в по-малка степен политически фигури.

Припомняме ви, че преди 3 години предишното ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустроиството също имаха проект за ново административно деление. Подготвени бяха 3 варианта.

Първи вариант

Северозападен район с областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.

Северен централен район трябва да включва областите Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище и Разград.

В Североизточен район влизат Силистра, Добрич, Варна и Шумен.

Югоизточен район обхваща областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора, а Южен централен - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. Югозападен район е непроменен.

Втори вариант

Страната да бъде разделена на 5 района. Обединени някои от сегашните и да се измени обхватът на други.

Трети вариант

При вариант с 4 района да бъде създаден Северен район със сегашните Северен централен и Северозападен район, Източен район - сегашните Североизточен и Югоизточен район. Южен централен и Югозападен район  да останат.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии