Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Икономическият растеж в Турция прави пазара на имоти привлекателен за инвеститорите

През второто тримесечие на годината, ръстът на БВП на Турция е сред най-високите в света. Бързото развитие на строителния сектор, което се наблюдава през последните месеци, ще има положително въздействие върху пазара на недвижими имоти, смятат анализаторите.

 

Според Турския статистически институт, за периода април-юни БВП е нараснал с 10,3%, като отстъпва по темп на увеличение само на Сингапур и Тайван. Водещ икономически сектор в Турция стана строителния сектор, където темповете на растеж са в размер на 21,9%, пише Property Magazine International.

 

Съдейки по обема на разрешенията за строителство, можем да очакваме по-нататъшен подем на отрасъла. През първото полугодие, обема на одобрените строителни проекти е нараснал с 30,8% спрямо същия период на миналата година, а общата площ на планираните недвижими имоти е с ръст от 23,6%.

 

Според заместник-председателя на Турско-британската търговско-промишлена палата Дейвид Уокър, благоприятното икономическо развитие в Турция, прави страната привлекателна за европейските инвеститори. Придобиване на недвижими имоти тук дава двойна изгода: инвеститорите влагат средства в един развиващ се пазар, а от друга страна, покупката на имот като актив, може да се използва и за собствени нужди.

 

В случай че търсенето превиши обема на строителството, можем да очакваме по-високи цени на турските жилища, считат специалистите. През второто тримесечие броя на сделките с жилищни имоти в страната се увеличи с 5,1% спрямо предходното тримесечие. През юни стойността на жилищните имоти в Турция се е увеличила с 0,3% спрямо май и с 3,8% - в сравнение с юни миналата година. Като цяло, през тази година, нивото на месечните колебания на цените не надвишава 0,5%.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии