Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Икономически анализ за месец Юни 2008 г.Този анализ ще започне с политическа новина, противно на обичая ни да се занимаваме предимно с икономически и финансови проблеми. Въпросът е с голяма важност за развитието на ЕС и затова си заслужава вниманието и първото място в анализа. Гражданите на Ирландия отхвърлиха на референдум Лисабонския договор и по този начин спряха опита на брюкселската администрация да продължи по друг начин създаването на европейска супердържава, след като преди това населението на Франция и Холандия отхвърли предлаганата европейска конституция.
Нашето мнение е, че Европа никога няма да има централно правителство, каквото е Федералното правителство на САЩ. Независимо от всичко, американските политици и правителството на Америка непрекъснато следят насторението и нагласите на избирателите, поддържат постоянен контакт и диалог с тях. Друг е въпроса, доколко всичките им решения са съобразени с общественото мнение и нагласи. Европейските политици и особено т.н. български политици могат да се поучат от американските си колеги в това отношение. Те трябва да се научат да не се отнасят с хората като с деца, защото такова поведение ще им донесе много неприятни изненади, като резултатите от референдума в Ирландия.

Политическите проблеми, създадени от референдума в Ирландия не повлияха на еврото. Като цяло, перспективите пред общата европейска валута в краткосрочен и средносрочен план са добри. Това, обаче, не означава, че небето над еврото е безоблачно. Инфлацията в Еврозоната се повишава в последните месеци, а кредитната криза оскъпява кредитите и влияе негативно на общата икономическа активност. Единственото спасително решение за Европейската Централна Банка ще бъде повишаване на лихвените проценти, което се очаква да се случи най късно до края на годината.

При ситуация, като сегашната, кешът е ключов фактор при осигуряване на безопасно пристанище за капитала. Богатство, което е изградено само от книжни активи е като къща, построена върху пясъка. Това означава, че инвеститорите следва много внимателно да преценяват състоянието и перспективите на фирмите, акциите и облигациите на които ще купуват и да избират най добрите от добрите.

Според Кралската Банка на Шотландия ни очаква много неприятен период. Анализаторите на банката очакват индекса Standard&Poors 500 да падне с повече от 300 пункта до около 1050 към септември 2008 г. Графика на индекса е показана по долу и читателите могат сами да преценят възможното направление на движението му. Текущите стойности са под средните пълзящи и перспективата като цяло не е много оптимистична.

chart

Америкаската икономика е вече в рецесия според повечето обективни анализатори.
По данни на Р.Ръсел, през май 2008 г. в САЩ е започнало строителството на 975,000 нови къщи – най ниската строителна активност през последните 17 години. Според Ръсел двата най големи проблема на американската икономика са спада на жилищния сектор и продължаващите проблеми на банките и финансовите институции.

Ако се опитаме да погледнем глобално, ще видим, че финансовата ситуация сега може да бъде описана накратко така: западният свят на Билдербергите, основаващ се на дългове и кредит, се сблъсква с източния свят, базиращ се на спестяванията и положителното търговско салдо.

Азия и особено Китай, се превръща в „работилницата на света”, привличайки огромни директни чужди инвестиции, както се вижда от долната графика.

chart

Инвеститорите влагат огромни средства и в Русия преди всичко за развитието на добива на нефт и газ, а също така за развитието на други производства. Турция също привлича значителни чужди инвестиции и икономиката и е в подем през последните години, независимо от голямата инфлация. Що се касае Бразилия, Чили и Мексико, икономиките им преживяват подем през последните месеци. В Бразилия бяха открити големи залежи от нефт, които са допълнителен стимул за икономиката и. Валутите на тези страни растат спрямо долара и темповете на ръста им са същите или по високи от тези на еврото спрямо долара, както може да се види от долната графика.

chart

Независимо от опитите на президента на Федералния резерв Б.Бърнанке да спре падането на долара сегашната стабилизация на курса ще е краткосрочно явление, ако не се вземат кардинални мерки, свързани с намаляване на търговския дефицит и дефицита на платежния баланс на САЩ. Банковата криза е далеч от края си и банките все още ограничават даването на заеми. В Европа се очаква стагнация, но по оценка на експерти периферията, към която се отнася и България може да изпадне в криза. Предпоставки за това вече са налице. На първо място туристическия сезон засега е много слаб и броят на хотелите, обявени за продажба ще се увеличи в края на годината. Търговският дефицит продължава да е огромен, инфлацията ще бъде двуцифрена към края на годината, независимо от бодряшките изказвания на управляващите, а основния двигател на ръста на БВП през последните години – пазара на недвижимите имоти е в застой. Доказателство за това са последните данни за продажните цени на имотите в София и пределните цени, на които купувачите са склонни да сключат сделки. Разликата в тези цени достига в някои случаи до 500 евро на кв.м. по данни на в. „Капитал”. Коментариите са излишни.

Енергията и енергетичните ресурси са ключови за разбирането на текущата икономическа ситуация в България, която внася цялото количество нефт и газ. Световната конюктура влияе директно на икономиката на страната затова ще се спрем отново на този проблем. По долу е дадена графиката на динамиката на резервите от нефт през последните 30 години на някои от основните износители.

chart

Както се вижда от графиката , единствено Иран е увеличил резервите си чувствително през последните години, което обяснява интереса на САЩ към него, а също така и защо Америка или Израел ще нанесат въздушни удари докрая на 2008 г.
Световният добив на нефт е достигнал вече максималните си стойности и е възможно да намалее в бъдеще. Общата картина , обаче не е съвсем апокалиптична, ако се разгледат данните за резервите според „Икономист”, показани по долу.

chart

От тях е видно, че основните износители на нефт ще са в състояние да изнасят сегашните количества в течение на дълъг период. Безусловно търсенето и цените ще растат и това е основна световна тенденция. Решението на проблема е разумно използуване, икономии и диверсификация.

Като цяло, обаче, цените на борсовите стоки не растат толкова силно и това е видно от долната графика. На нея е показана динамиката на цените в долари и в други валути, изключвайки долара, от 1973 г. до наши дни. Ръстът на цените в долари през последните няколко години е значителен, но той се дължи преди всичко на ръста на обема на доларите в световен мащаб и тяхната обезценка. От една страна развитите страни, които са главните потребители на суровини нямат сметка цените им да растат, но от друга страна бурното развитие на Китай, Индия, Бразилия и други индустриализиращи се държави, главно от Азия допринасят за ръст на цените, който , обаче, е относително умерен.

chart

Накрая ще завършим с текущата графика на златото, дадена по долу. На нея е показана „спот” цената на златото и 200 дневната средна пълзяща цена. В последните дни спот цената почти допира средната пълзяща. Това според техническия анализ е сигурна индикация, че последната корекция на цената на златото е към своя край. В следващите седмици можем да очакваме значително повишение на цената на златото само на базата на техническия анализ. Като се вземат пред вид и фундаменталните фактори, както и нестабилната обстановка в политическия, финансовия, банковия и други сектори на световното развитие, може още веднаж да се потвърди, че възходящият пазар на златото е далеч от своята кулминация. За разумните хора всяко текущо падане на цената на златото е още една възможност да купуват.

chart

Федералният резерв на САЩ остави непроменен основния лихвен процент на ниво от 2.00%. Вероятно резки движения не трябва да се очакват поне до президентските избори, освен ако не се случат извънредни и непредвидени събития. Ще очакваме отговора на Европейската Централна Банка (ЕЦБ), която както казахме е в доста сложна позиция. По вероятно е все пак към края на годината ЕЦБ да вдигне лихвените проценти.

Източник: istinski-pari.com

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии