Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

И в България ще си имаме наклонена кула
Безспорно най-известната наклонена сграда в света е кулата в Пиза, Италия. Но и в България скоро ще си имаме наклонена кула. За разлика от кулата в Пиза, наклонът на нашата няма да е в следствие на природен катаклизъм, а ще е в следствие на специално проектиран наклон.

Българската кула всъщност е офис сградата "Елипс Център", която се изгражда в София на бул. "Цариградско шосе". Тази сграда е единствената засега в България със специално проектиран наклон от десет градуса. Сградата ще е висока 60 метра и ще има 6 метра отклонение от вертикалата. Идеята за наклона е на архитектите, а заслугата за осъществяването е на инвеститорите, които са се съгласили конструкцията да се оскъпи с около 50% заради наклона.
 

Основен конструктивен елемент в сградата е външната наклонена стоманобетонна решетка, която всъщност е една стоманобетонна пространствена рамкова конструкция. По този начин при строежа на тази сграда, е приложено ново за българската строителна практика конструктивно решение, като снаждането на всички армировъчни пръти в стоманобетонната решетка се извършва със специални приспособления-муфи, за равноякостно снаждане.
 

Строителството на наклонената кула-"Елипс Център", започна през лятото на 2008 година. Очаква се през тази година да приключи грубият строеж на сградата, а през 2011 година, тя да бъде въведена в експлотация.
 

Разгънатата застроена площ на обекта е малко над 19 хиляди кв/м. Сградата ще е на 15 етажа и в нея ще се предлагат офис площи, търговски части, шоурум.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии