Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Гурбетчии са основните купувачи на жилища у нас


Дори на хиляди километри от страната, сънародниците ни са запознати с тенденциите и бързат да купят имот, предвид динамичното развитие на пазара у насСънародниците ни работещи и живеещи зад граница са една от основните групи купувачи на пазара на жилища през летните месеци.

Те използват връщането си в България, не само за да се видят с близки и роднини, но и да инвестират спечеленото в чужбина.

Дори на хиляди километри от страната те са запознати с тенденциите и бързат да купят имот, предвид динамичното развитие на пазара у нас. През тази година компанията за недвижими имоти "Адрес" отчита 10% ръст на сделките сключени от тези купувачи.

Най-често те избират родните си места и имотите, които се предлагат тези райони. По-предприемчивите се насочват и към най-близкия по-голям град, където купуват имот с цел инвестиция.

Най-общо тези клиенти се разделят на няколко групи, според естеството на работата си. В първата са включени българите, работещи в Европа на ниски и средни позиции, имат натрупан капитал, който искат да инвестират в жилище.

Купуват двустайни или тристайни апартаменти в градовете, като възнамеряват да живеят в жилището до няколко години. Най-често са на възраст 25-35 години, не семейни или семейни с едно дете и все още не са придобили друго гражданство.

Друга част от тази група са над 40 години, които имат легални доходи и чуждо гражданство. За тях интерес представляват къщите в близост до големите градове, където след като се пенсионират ще живеят с пенсията си от съответната държава.

Хората на по-високо управленско ниво, които имат собственост в държавата или малък, среден бизнес най-често правят сделки с цел инвестиция.

Най-често тези покупки са магазини в нови кооперации в широкия център на градовете. Интересен е и фактът, че през последните години се наблюдава и обособяването на сравнително нова група клиенти - студенти, които работят на студентски бригади в чужбина.

Със спестените пари си осигуряват една част от плащането на имота, като доплащат с кредит. Техният интерес е основно за двустайни апартаменти в града, в който живеят. Българите, работещи в Англия, предпочитат добре поддържани имоти в престижни квартали или в затворен тип комплекси, който отдават под наем.

Те са на възраст между 30-37 години и сключват сделки с кредит, който са изтеглили в Англия. Купуват големи апартаменти в централните райони на София, както и в Варна, Бургас, Пловдив.
Пазарът на жилищни имоти в страната ще продължи да привлича българите живеещи зад градина и през следващите месеци
Пазарът на жилищни имоти в страната ще продължи да привлича българите живеещи зад градина и през следващите месеци
Маломерните жилища избират по-голямата част от сънародниците ни живеещи в Испания. Най-често те са семейни и са на възраст 30-37 години. За разлика от българите живеещи в Англия обаче, при тях финансирането на сделките е с лични средства.

Насочват се към имоти ново строителство, които да отдават под наем, докато не решат да живеят в тях. Освен в големите градове на страната такива имоти купуват и в Русе, Велико Търново, Плевен.

Друга не по-малка група са българите, живеещи в САЩ, които са семейни и са на възраст над 45 години. Те имат натрупан капитал и искат да имат собствен имот в страната. Интересът им е насочен към по-луксозните апартаменти или вили.

За тях атрактивни са, както къщите в полите на Витоша или на морския бряг, в които да прекарват престоя си в България, така и тристайните апартаменти в централните части на големите градове, които купуват основно с цел инвестиция.
Сънародниците ни работещи в Гърция предпочитат двустайни жилища ново строителство в широкия център на градовете. И при тях, както и при българите живеещи в Испания сделките се финансират с лични средства.

За разлика от останалите групи купувачи, при тази възрастовата граница е по-широка от 27 до 50 години. Пазарът на жилищни имоти в страната ще продължи да привлича българите живеещи зад градина и през следващите месеци. Най-много такива сделки се очаква да се случат до началото на октомври.

 

 

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии