Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Горната граница на данък сгради се вдига, хижите с нов данък вместо туристическа такса


С нов данък ще бъдат облагани туристическите хижи, той заменя съществуващата досега туристическа такса. Това предвиждат гласуваните на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от Министерския съвет, съобщи БТА.

 

Туристически данък ще трябва да плащат собствениците на средства за подслон и местата за настаняване, които предлагат нощувки. Размерът на данъка ще се определя в минимални и максимални граници, в зависимост от категорията на местата за подслон и настаняване.

 

Общините ще решават за размера на туристическия данък в рамките на оперативната граница от  0.20 лева до три лева. Минималният размер на туристическия данък за една календарна година трябва да бъде не по-малък от дължимия данък при 30 процента заетост на легловата база на дадения обект за настаняване.

 

С приетия на първо четене правителствен законопроект се увеличава горната граница на данъка върху недвижимите имоти. Предвижда се горната граница от досегашните 2,5 промила, да отиде на 4,5 промила (на хиляда). Увеличават се минималният и максималният размер на имуществената санкция за юридически лица, които не са декларирали недвижимите си имоти. За тези нарушения,  за които е предвидена глоба от 10 до 50 лева, ще се издава фиш.

 

Юридическите лица, които декларират притежаваните от тях недвижими имоти, няма да подават декларация за нежилищни имоти отделно от декларацията за жилищни имоти, приеха депутатите. Изменението предвижда във всички случаи декларирането да става с подаване само на една декларация, в която да се посочват необходимите данни за определяне на данъчната основа.


 


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии