Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Горна Оряховица: Възстановяват крепостта „Ряховец”

Започва археологично проучване и възстановяване на крепостта „Ряховец" край Горна Оряховица, съобщи археологът Николай Овчаров. Усилията ще се финансират на части от общината на града и имат за цел България да продължава да се развива като културно историческа дестинация.
Министърът без портфейл за българите в чужбина Божидар Димитров подкрепи инициативата и обяви започването на неофициално движение под надслов „Всеки град със своята крепост". Финансиран от съответната община, всеки град има отговорността да положи усилия да проучи и възстанови своята крепост. В момента такива дейности има при Созополската крепост, Трапезица, в Перник, Шумен и други градове.

Реставрирането на „Ряховец" е част от проект „Стражът на Търновград", като това е най-голямата крепост, пазеща проходите от север към столицата по времето на второто българско царство.
Професор Николай Овчаров подчерта нейната важност: „При разработката на туристическите маршрути аз очаквам да се създаде именно това златно колело около Търново, което да включва десетките манастири наоколо. В това точно е и смисълът на „Ряховец", който е част от този златен кръг около Търново. Това ще бъдат вече туристически маршрути, които тепърва ще бъдат развивани в Търново и в неговата околност".

От възстановения Царевец община Велико Търново печели 3 милиона лева годишно.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии