Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Голяма част от търговците в България планират експанзия в близко бъдеще

Повече от половината търговци у нас планират разширение на мрежата си в следващите две-три години – 45,87%, а други 11,75% предвиждат това да стане още тази година. Над 32% планират експанзия до 5 години, а останалата част от респондентите–почти 10%, не предвиждат такава. Върху плановете им за развитие влияе най-вече неблагоприятната икономическа обстановка и влошената покупателна способност на българите.

 

 

Проучването е проведено в началото на 2010 г. с цел анализ на климата и нагласите на бизнеса в ритейл сектора. Участие са взели 147 търговци със сфера на дейност: храни и хранителни продукти, текстил и облекла, обувки, бяла и черна техника и други.
 

 

Над 45% от анкетираните търговци имат между 5 и 10 търговски обекта на територията на страната, предимно разположени–София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора. В проучването не е малък и делът на търговците с над 10 обекта–почти 20%. Това се дължи на факта, че някои от тях предпочитат да отварят повече на брой обекти, но на по-малка площ.
 

 

Все още голям остава делът на тези, които предпочитат да наемат помещения на главните улици с голям човеко и автопоток–почти 38%. Засилен остава и интересът към търговските центрове (молове)–над 36%.
 

 

Подходящата локация се определя главно по интензивност на човеко и автопотока, като най-предпочитаните за тях обекти в съседство са: кооперативни пазари, спирки на градския транспорт, хранителни супермаркети, заведения за бързо хранене, държавни учреждения и известни търговци на дрехи и стоки за дома.
 

 

Над 61% от търговците предпочитат да наемат площи. Други 22 % предпочитат да закупят търговска площ, а изборът на останалите зависи от определени фактори.
 

 

Над 39% от търтовците наемат помещения за срок от 3 до 5 години. Малък е процентът на тези които наемат помещение за над 7 години, около 8%.
 

 

За голяма част от търговците (58,56%) приемливото съотношение наем към оборот е 1:10.
 

 

Малко над 43% от търговците ползват консултант при избора на локация, а 20% невинаги прибягват до такива услуги.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии