Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Големият бизнес с малките държавни поръчки

Съществува ли идеален клиент? Няколко български фирми могат да отговорят положително на този въпрос. Те в продължение на години доставят всичко необходимо за функционирането на държавата, а тя се нуждае от много неща - канцеларски материали, самолетни билети, дрехи, обувки, преводачески услуги... И въпреки свитите заради кризата разходи не може да се лиши от тях.

За първите единадесет месеца на годината държавата е възложила изпълнението на договори за над 8,9 млрд. лв. (включително 15-годишният с БДЖ за превоз на пътници за 4,6 млрд. лв.), 322 млн. евро, 19 млн. долара и 2 млн. паунда, показва справка в регистъра за обществените поръчки. Всеки месец са сключвани средно 1279 договора. Най-голям дял заемат услугите, следвани от строителството и доставките.

Според социологическо проучване на агенция "Естат" от 2006 г. до края на 2008 г. броят на обществените поръчки се е увеличил три пъти, а кандидатите за изпълнители са намалели също с толкова. Според резултатите около 10% от компаниите в страната осъществяват всички процедури. През тази година от агенцията коригираха проучването си и обявиха, че участниците в конкурсите се увеличават.

Проверката в регистъра за обществените поръчки показва обратното–едни и същи компании изпълняват сходни поръчки на различни ведомства. "В повечето случаи администрацията няма достатъчно специалисти, които да разработват заданията за конкурсите и ги предоставят на фирми, които впоследствие ги ограничават спрямо собствените си стоки", обясняват от технологична компания, която се е опитвала безуспешно няколко пъти да се включи в държавните конкурси. Средногодишно в сектора се възлагат поръчки за около 6 млрд. лв., което в период на криза кара много компании да се насочват към бизнеса.

На крилете на три компании

Когато искат да си купят билети–държавните институции се обръщат към "Хорнит", "Бългериън вип травъл" и към "Елит травъл интернешънъл", въпреки че на конкурсите за доставка се явяват от 5 до 11 кандидата при различните ведомства. Справка в ДАКСИ показва, че първите две фирми са свързани и понякога кандидатстват заедно като консорциум. Такъв e случаят с министерството на икономиката, което през февруари е възложило на "Хорнит–Бългериън вип травъл" поръчка за доставка на самолетни билети за тази година за 600 хил. лв. Потърсени за коментар, от "Хорнит" обясниха, че единствено управителят на компанията има право да говори, но го няма.

През 2008 г. Министерството на околната среда и водите е сключило поръчка за доставка на самолетни билети за 800 хил. лв. за две години с "Елит травел интернешънъл". На конкурса тогава се е явило само това дружество. Спечелилото дружество е доставяло самолетни билети и през 2007 г. за нуждите на ведомството, за което е получило 350 хил. лв.  "Действително проверката ни установи, че договорените от ведомството билети през 2008 г. са едни от най-скъпите в сравнение с другите институции", обяснява главният секретар на МОСВ Климентина Денева. По думите й пропускът е изцяло на администрацията, която е договорила отстъпка в цената на билетите, но без да уточни стойността им.

"Компанията не е виновна и в момента не може да прекратим поръчката, защото ще останем без билети", каза още Денева.
От офиса на "Елит травел интернешънъл" отказаха коментар с обяснението, че управителката на агенцията е в отпуска до средата на декември.

"Хорнит" или "Бългериън вип травел" са предпочитан доставчик още за президентството, Министерството на културата, държавен фонд "Земеделие"  Агенцията за обществени поръчки. През май "Хорнит" е получила и поръчка за доставка на самолетни билети за Столичната община, която е била възложена с договаряне с покана. Мотив за избор на процедурата е заложена клауза в договора, според която спечелилият веднъж участник може да получи още веднъж договора чрез допълнително договаряне.
Една от причините едни й същи компании да печелят поръчките е, че обикновено големите фирми предлагат най-добри условия на доставка, каза още главният секретар на МОСВ. "Надявам се да въведем нова практика и едни и същи компании да не изпълняват по няколко години поръчките ни", допълниха от ековедомството.

Единственото ведомство, което е прекратило конкурс за доставка на самолетни билети с мотив-ограничаване на разходите, е Държавната агенция по информационни технологии и съобщения. Нарушения при обявлението на конкурсите са открити в документацията на Народното събрание и транспортното министерство.

В две поредни години и парламентът прекратява поръчките си за доставка на самолетни билети. През 2008 г. конкурсът се проваля заради нарушения при процедурата, показва справка в регистъра. Тя е съдържала условие за конкретни "резервационни системи", без възможност да се прилагат еквивалентни на тях. Освен това комисията не е отстранила избраната компания "Аргус травел", въпреки че предложените от нея цени не отговаряли на изискванията на конкурса. Процедурата е прекратена от председателя на парламента, същото се случва и с новата в началото на 2009 г.

Канцеларски материали и преводи-х2

Преводаческите услуги на ведомствата също се осигуряват най-често от едни и същи компании - "Транслингва Европа" и "Интерланг". Според регистъра за този вид услуги обикновено се явяват между 2 и 6 участника.

През миналата година "Транслингва" е предпочетена от Народното събрание, здравното министерство, екоминистерството, икономическото министерство и... от БДЖ. Потърсени за коментар, от "Транслингва" обясниха, че такъв може да бъде направен само от управителя, но той отсъства. От своя страна "Интерланг" е получила поръчките на транспортното министерство, финансовото, вече несъществуващото министерство на извънредните ситуации, социалното и други. Повечето от поръчките са на стойност под 180 хил. лв. за една година и това автоматично ги причислява към опростената схема на малките обществени поръчки.

Най-честитите доставчици на канцеларски материали са "Кооперация Панда" и "Роел 98". Двете дружества снабдяват с химикалки, компютърна техника и офис консумативи повечето министерства, Върховния административен съд, Комисията за регулиране на съобщенията. "Кооперация Панда" е мастър франчайз на компанията "Офис уан суперстор". "Присъстваме от дълго време на пазара, предлагаме богата гама от услуги и отговаряме на всички критерии, заложени от ведомствата", обясниха тайната на своя успех в държавните поръчки от "Кооперация Панда".

"Здравоход" и Евгения Живкова

Доставката на дрехи и обувки също е запазен профил за определени компании. Пример за това е трудово-производителната кооперация за инвалиди "Здравоход". Четири години поред кооперацията печели поръчки за доставка на обувки на вътрешното министерство и Агенцията за социално подпомагане. От МВР обявиха, че практиката ще бъде променена и поръчки вече няма да се предоставят приоритетно на фирмите, в които работят инвалиди.

Чест победител в конкурсите за доставка на дрехи е фирмата на Евгения Живкова - " Калебо". Дружеството е доставяло облекла за "Авиоотряд 28, Националната служба за растителна защита, Висшия съдебен съвет, Изпълнителната агенция "Пътна инфраструктура" и други. Обикновено спечелените поръчки са на стойност под 500 хил. лв., но затова пък се обявяват всяка година.

Ведомствата

Вътрешният одит в Министерството на отбраната в момента проверява доставките на облекла и на канцеларски материали, предстои да прегледа и договорите за преводачески услуги и самолетни билети. От ведомството предлагат три групи промени, свързани с процедурите, сред които ясна регламентация кои ще минават по наредбата за специалните поръчки, както и допълнителен мониторинг.
Едномесечната проверка, разпоредена от земеделския министър Мирослав Найденов, е открила нарушения, които ще бъдат съобщени веднага щом тя приключи, съобщиха от ведомството. Оттам уточниха, че се подготвя нова методика за възлагане на поръчки.

Нарушения не са констатирани във финансовото, икономическото, транспортното и здравното министерство. "Критерий за оценка на офертите в 90% от случаите е "най-ниска предложена цена", обясниха от Министерството на здравеопазването, според които досега е спазвана "максимална равнопоставеност и конкурентност между участниците".

В момента се подготвя пореден вариант на Закона за обществените поръчки, който трябва да редуцира съмнителните практики на администрацията. Преди два месеца ресорната агенция предложи собствен вариант, който обаче беше отхвърлен от ведомствата. В него обжалването се прехвърляше към административните съдилища, сега се извършва пред Комисията за защита на конкуренцията. Освен това трябваше да отпадне ограничението за срока на услугите и доставките в една поръчка - максимум 4 години. Финансовият министър Симеон Дянков лансира и идея да отпадне Наредбата за малките обществени поръчки и всички да отговарят на еднакви критерии. Кои от идеите ще залегнат в новата нормативна база още не е ясно.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии