Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Германци инвестират 570 млн. евро в община Карнобат

Консорциумът между компанията „Ънлимитед Енерджи” и немския концерн „Кюселс” да изгради фотоволтаичен парк на територията на община Карнобат–реши на последното си заседание за годината общинския съвет.

Съветниците избраха победителя в концесионната процедура като приеха препоръките на комисията, която разгледа офертите за построяване на високотехнологичните съоръжения. Бъдещият парк ще бъде разположен върху площ от 6488 декара в землищата на селата Сигмен, Глумче и Зимен.

Предпочетените инвеститори са готови да вложат 570 млн. евро в изграждането на фотоволтаичен парк с мощност 240 мегавата и да стартират строителството през 2010 год.

За всеки хектар / 10 дка/ от терените на община Карнобат ще бъдат заплатени 2000 лв еднократно, а в периода на използване годишно по 3320 лв.

След проведени обстойни консултации с експерти от бранша предпочетохме предложението на консорциума между «Ънлимитед Енерджи» и «Кюселс»-заяви пред общинските съветници председателят на комисията и зам. кмет по финансите Жельо Георгиев.

Според него членовете от комисията са били впечатлени от прозрачната фирмена история на кандитатите, присъствието на световноизвестни производители на фотоволтаични модули в консорциума, наличието на изградени и функциониращи обекти в портфолиото на инвеститорите, ясни финансови отчети с внушителни параметри, позоваването на извършени одити, безспорни гаранции за стабилност и напълно реалистичната и изпълнима оферта, както и гарантирания годишен доход за общинската хазна в рамките на 2 201 333 лв. годишно през 30 годишния период на концесията.

С този проект немският концерн „Кюселс” за първи път стъпва в България. През 2008 год. фирмата е обявила активи на стойност 2 835 000 000 евро, приходите от реализираната промишлена продукция / модули и съоръжения за фотоволтаични централи/ са 1 301 800 000 евро, а чистата печалба е била 190 600 000 евро.

Консорциумът между „Ънлимитед Енерджи” и „Кюселс” е вторият сериозен инвеститор в Карнобат, който беше привлечен през тази година.

През есента испанско-гръцки консорциум спечели процедурата за изграждане на ветроенергиен парк, като стойността на проекта според анализатори може да достигне до 150 млн. евро.

 


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии