Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Фонд “Енергийна ефективност” отпуска 6,14 млн. лева по 19 проектаПрез първите девет месеца на годината Фонд "Енергийна ефективност" е одобрил 19 проекта, по които предстои да отпусне 6,14 млн. лв., съобщиха от "Елана холдинг", който участва в управлението на фонда. Досега от тях са подписани 12 договора за кредит и два за гаранция пред банките. Фондът кредитира проекти за подобряване на енергийната ефективност на вече построени и завършени сгради. В това число- подмяна на енергоизточници, дограма и изолация на фасади и покриви. Организацията отпуска заеми на корпоративни клиенти, общини и физически лица. Преди всичко към заем от фонда се обръщат големите общини, сред които Пловдив и Пазарджик. Причина за това са изискването проектите им да са минимум за 30 хил. лв., обясняват от фонда. Въпреки възможността досега не са отпускани кредити на физически лица.

"И през 2009 г. най-популярните мерки за енергийна ефективност сред нашите партньори продължават да са енергоефективните реконструкции на общински сгради, училища, детски градини", каза изпълнителният директор на фонда Димитър Дуков. Фондът предоставя нисколихвени кредити за проекти за повишаване на енергийната ефективност в размер от 30 000 лв. до 3 млн. лв. със срок на изплащане до 5 години, като не се взима такса за предсрочно погасяване. Фиксираната годишна лихва по тях е между 6% и 9% за общини, болници и висши учебни заведения и между 7% и 10% за фирми и физически лица, без допълнителни такси и комисиони. Собственото участие на компаниите трябва да бъде минимум 10 на сто, когато става въпрос за съфинансиране, и 25% при проекти, чиито средства се осигуряват само от фонда. От организацията следят на място за изпълнението на проектите, като финансирането се отпуска на части.

Организацията предоставя частични гаранции по кредити за максимум 800 хил. лв. , като тя може да бъде до 80 на сто от обема на одобрения банков заем. От създаването си през 2005 г. досега фондът е финансирал 74 инвестиционни проекта за въвеждане на енергийна ефективност. Организацията е независим от държавните институции орган. Оперативното управление на фонда се осъществява от консорциума "Еконелер-ЕнЕфект-Елана". В него влизат канадската консултантска компания "Еконелер интернешънъл", българският Център за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и "Елана холдинг". Средствата за фонда са дарени от Глобалния екологичен фонд на ООН, администриран от Световната банка, правителството на Австрия, правителството на България и частни български дарители. Стратегически решения относно развитието на фонда се взимат от управителен съвет на холдинга, в който влизат представители на икономическото министерство, екоминистерството, изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност и четирима представители на частния сектор.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии