Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Flexible Mortgage – удобния заем е по джоба на всеки новодомец

 Източник: BG BEN

   

Гъвкавият(flexible) заем става все по-популярен поради свободата, която дава при изплащане на сумата, по-високата лихва по този заем обаче невинаги оправдава избора

Flexible Mortgage е един от най-новите продукти на пазара на жилищните заеми във Великобритания. Удобствата, които позволява спецификата на този заем са несравними с традиционния фиксиран британски mortgage, при който правилата, лихвата и вноските остават непроменени през 25-годишния период на изплащане. Гъвкавият заем е пренесен на острова само преди 10-15 години от предприемчиви австралийски брокери. Много от mortgage канторите все още наричат този заем “австралийски”, според името на страната, от която произлиза.
Безспорни са предимствата на гъвкавия заем. Според условията му заемоползвателят има право да предплати оставащата сума, да надплати месечна вноска, да ползва определени гратисни периоди, в които да не плаща вноски по заема и много други предимства. Според правилата на flexible mortgage платците могат да презаемат повторно отпуснатите средства, както и да използват изгодните за тях изменения в основния лихвен процент по заема. Благодарение на тези предимства с гъвкавия жилищен заем можете да съкратите срока на изплащане с няколко години.
Друго предимство е, че много от flexible акаунтите по такъв заем могат да се ползват и като разплащателна сметка, ако заплатата на платеца по заема постъпва директно по flexible mortgage account. Ако през няколко годишен период от време плащате по-високи вноски по flexible mortgage, то може много бързо да изплатите целия заем. По този начин спестявате хиляди паунди от неплащането на високия лихвен процент по mortgage.
Повечето от flexible сделките предлагат и възможността от временно прекратяване на вноските при моментна финансова несъстоятелност. Ако паричните ви постъпления намалеят или пък планирате стартирането на семейство или раждане на дете, своеобразната заемна “отпуска” от заема може да се окаже решаваща в опита ви да спестите всеки екстра паунд. Разбира се, никой от заемодателите не предлага тези ползи по заема без определено подсигуряване. Ползването на такъв, свободен от вноски период трябва предварително да сте обезпечили със съответните по-високи вноски през минали месеци. Също така тази “почивка” от изплащането на заема може да доведе до определянето на по-висока лихва по остатъка на сумата или до други промени по правата и задълженията на платеца по заема. Много от заемодателите имат и фиксирана политика по отношение броя и продължителността на периода, в който не плащате вноски. Голям процент от mortgage брокерите разрешават само до два месеца гратисен период на година.
Важно е, когато избирате flexible mortgage да прецените кои точно предимства на сделката са важни за вас. Някои от продуктите предлагат по-изгодни сделки за търсещите възможност да заемат допълнителни средства срещу mortgage сумата, други имат нужда от продължителни free периоди по изплащането на заема, трети искат да изплатят заема за максимално кратък срок. Всяка от flexible mortgage сделките предлага специфични условия според типа потребители на пазара.
Не трябва да се подминават с лека ръка и недостатъците на гъвкавата система на заемане. Всички гореизброени предимства, заемоползвателите получават на определена цена. Flexible mortgage обикновено се изплаща на по-висок лихвен процент в сравнение с този на фиксираните или дори вариращи mortgage заеми. Целта на брокерите, офериращи flexible заем е да накарат платците да изплатят сумата възможно най-бързо, защото в противен случай ще им се наложи да покриват месечни вноски, олихвени по-доста висок процент. Много от стандартните заеми обаче също предлагат възможността да надвнасяте суми по заема без допълнителни финансови глоби.
Предлаганите на финансовия пазар гъвкави жилищни заеми са значително по-малко на брой в сравнение с традиционните начини за жилищно заемане. Това преви и избора на flexible mortгage значително по-лесна задача за потребителите. При появата на гъвкавите сделки преди петнадесетина години избора бе дори още по-ограничен. Много от flexible заемите не предлагаха ред традиционни за обикновените жилищни заеми предимства като намалени вноски за определен времеви период, фиксирана първоначална лихва и др. Към днешна дата все повече заемодатели се ориентират към пазара на гъвкавия mortgage. Финансовите предприемачи целят да дадат максимален избор на клиентите си плюс динамични и взаимоизгодни условия по сделката. Истинската опасност обаче се крие в самите потребители. Поради свободната система на регулиране на flexible mortgage сделките, някои не дотам отговорни заемоползватели могат да се увлекат в изплащането на минимални суми по заема, което да доведе в крайна сметка и до загуба на жилището. Нередки са случаите, в които платците по гъвкав заем се оказват в положение на несъстоятелност поради системно отлагане или неплащане на дължимите вноски по mortgage.
За такива нестабилни потребители е препоръчително да се придържат към по-традиционните, ясно институционализирани форми на mortgage заема.


 Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии