Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Фалити на агенциите за имоти във Варна – реална възможност или....


Финансовата криза удари бизнеса на агенциите за недвижими имоти в Европа. Последва редуциране на офиси и съкращаване на мрежите. Във Варна на този етап като агенции работят около 1000 юридически и сигурно още толкова неюридически субекта. Какво можем да очакваме?


Тази година може да се окаже върхова за някои от агенциите за недвижими имоти във Варна. Причината е не толкова повишените лихви по кредитите, колкото немарливото водене на сделките. На пазара със сетни усилия оцеляват агенции, които не ползват интернет, нямат дори компютри, а съхраняват базите си от данни в тетрадки.
Лично съм бил свидетел на следните бизнес похвати. Влизам под предтекст, че търся имот и насреща чувам: „Ще те оправим бе мойто момче”, при което се отваря една намачкана тетрадка и се започва изравяне на офертата на месеца. И двамата знаем, че такава няма да бъде изровена, но усилията продължават, за да се стигне до следващата реплика: „Добре де – кажи какво точно търсиш и ще ти го намерим.” Говоренето на „ТИ” е доказал се трик за съкращаване на дистанцията.
В 21 век компютърът е тетрадка, а търсачката е показалеца или химикалката.

Екипът на списание „ИМОТ ДНЕС” повдига темата, защото имаме интерес във Варна да работят качествени агенции. В Европа действително много фирми са принудени да затварят офиси, да намаляват служители и да редуцират бизнеса. В Испания, където тази тенденция започна най-напред, половината от офисите са затворени.

В противен случай ще стигнем и до тенденцията в Англия, която сочи че все повече британци се опитват да „заобикалят” агенциите и на принципа „продай сам” да стигнат сами до купувача. 4 % са поръчали табела „Продава се!”. 8 % са успели да продадат имота чрез обяви в интрнет и още толкова са продавали чрез пускане на информацията от уста на уста. 85 % обаче са потвърдили, че ползват целенасочено услугите на агенция. Само 17 % са се обърнали и към друга агенция, процент във Варна - клонящ към 90 %.

Изследванията ни на пазара във Варна сочат, че най-засегнати са агенциите, които не се отличават с професионализъм. При криза тези агенции не са подготвени да реагират, лежат на спомените за лесни сделки и постоянни клиенти.

Засилената конкуренция от нови фирми, подготвени за новите реалности, ще ликвидират „ленивите” агенции, които ще изчезнат по естествен път или ще се прелеят в работещите. Един сериозен процент агенции вече нямат място на пазара. Тази констатация не е някакво хипотетично предположение, а реалност.
Бизнесът, не само при недвижимите имоти, става все по-забързан и изисква сериозна мотивация и концентрация. Интернет индустрията, подпомогната от достъпните цени на компютрите и бързия интернет, превърнаха мрежата в глобално място за правене на бизнес. Купувачите целенасочено търсят информация в сайтовете на агенциите. Някой фирми нямат собствени сайтове, но затова пък публкуват обявите си в специализирани портали, подобни на портала за имоти на Варна www.imotdnes.com.

Съвременните купувачи са много внимателни, интересуват се от пазара, запознават се нормативни документи и в разнообразието от сайтове успяват бързо да сравнят цените. Наличието на информация е нож с две остриета, защото, докато води преговорите с определена агенция, купувачът понякога вижда привидно по-добра оферта и започва да протака, за да има време да я провери. В предния брой се спряхме на темата: Колко актуални са обявените от агенции и частни лица оферти. Накратко, в повечето случаи привидно по-ниската цена се оказва предтекст да бъде предизвикано обаждане. Оказва се, че подобна оферта не съществува или се предлага подобна, но на различна цена.

Налага се посредниците да бъдат по-активни, технически грамотни, адекватни на променящата се среда и работещи професионално. Както вече се случи в Европа, и във Варна ще останат само качествените играчи, които се грижат първо за интересите на клиента и после за своите. За успешна сделка ще се изисква много по-голямо усилие и себеотрицание от страна на екипа.

Клиентите ще са все по-взискателни към следните фактори:

•    Къде са публикувани офертите на агенцията.
•    Малко отклонение: Преди да стигнем до издаването на списание ИМОТ ДНЕС, издавахме и продължаваме да издаваме безплатния вестник „ИМОТ ДНЕС”. Много читатели ни звъняха и ни предлагаха да направим луксозно списание, за да са представени по-добре офертите. Един читател се изказа по следния начин: „Така и така ще давам една камара пари, по-добре да е в луксозно списание”.

Клиентът не се интересува от нищо друго освен от своя интерес и след като ще дава 200 000 лв. за новия си дом или офис, би предпочел да види обявата в качествено издание.
•    Интервю или коментар в печатно издание или сайт от управителя на агенцията или водещ мениджър е момент, който също влияе на избора. Купувачите с удоволствие ще се доверят на професионалисти, които с изказванията си заявяват познания и опит.
•    Отделяне на внимание към нуждите на купувача, дори и за привидно незначителни неща, изгражда бързо доверието. Купувачът си остава човек с всичките произтичащи от това  желания, страхове и емоции. Някои хора вземат бързо решение какво точно им трябва, докато други се нуждаят от време – задават повече въпроси, сменят мнението си.
•    Гаранции и отговорност. Бъдещето е на фирмите, които гарантират, че всичко е наред. Всички обичаме някой да поеме отговорност за интересите ни.
•    Когато се свържат по телефона,  за да се интересуват за определена оферта, с какъв тон им се говори. Много агенции не си правят труда да кажат името на фирмата си, когато вдигнат телефона.
•    Колегата го няма и аз не знам нищо. Този отговор може да откаже и най-смелия оптимист. Купувачът иска да чуе например: „Колегата от отдел парцели е на среща с клиент в момента и ще ви се обади при първа възможност”.
•    Посрещане в офиса.   Ако клиентът влезе в офиса и никой не го покани дори да седне, той наполовина си е тръгнал.
•    ВНИМАНИЕ!   Всеки един от нас желае да усеща тази думичка по същество и тогава нещата се случват


В бъдеще няма да е изненада и наличието на детски кът в офиса на агенцията, за да могат родителите да се съсредоточат върху предложенията на консултантите. Въпреки, че се понаучихме да предлагаме вода и кафе, традиция е при някои фирми след сключване на успешна сделка, посредникът, купувачът и продавачът да отидат заедно на обяд. Това са елементарни средства за завързване на контакти, защото сделките се сключват между активни хора. Днес си купувач, утре може да си продавач, затова основната задача на посредника е да изгради доверие и в двете страни.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Milena: 2012-06-16 14:27:32 |

Хаха - boxer каза на krasimir grigorov да пише на български.

krasimir grigorov www.roni.bg: 2012-06-16 14:27:32 |

Благодаря за вниманието,но тук коментираме статията и ползите от квалифицирани кадри в бизнеса,а не моите лични качества!

boxer: 2012-06-16 14:27:32 |

Ужажаеми krasimir grigorov www.roni.bg Отлично е ,че сте завършили някаква академия.Но няма да беше зле да завършите и началното си образование и да се научите да пишете, ако не грамотно, то поне на български. Иначе не се съмнявам, че ще сте от "професионалистите", които ще останат на пазара и ще обслужват нас,клиентите, като богове! :)

krasimir grigorov www.roni.bg: 2012-06-16 14:27:32 |

super statija!dnes24okt.zavurshihme kursa za konsultanti v address akademija.preporuchvam go!na pazara trjabva da ostanat samo profesionalisti-brokeri,za koito klientut e bog.taka shte se raboti po-lesno i po-spokojno.uspeh!

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии