Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Европейската служба за борба с измамите разследва търг в ТЕЦ „Марица-изток 2”

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) e започнала проверка на търга за избор на изпълнител на сероочистките на пети и шести блок в ТЕЦ "Марица-изток 2", съобщиха за от Европейската комисия (ЕК) и ОЛАФ. От службата  отказват подробности за разследването.

През миналата година ТЕЦ "Марица-изток 2" избра италианско-китайския консорциум "Идреко-Инсигма" за изпълнител на строителството. То се финансира с 34 милиона евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), 36,1 млн. евро от програма ИСПА и средства от централата.

Разследването на ОЛАФ е започнало по оплакване на френската компания "Алстом пауър", класирана на второ място в търга, обясняват от Брюксел.Още през миналата година тя оспори в български съд избора на победител, но жалбата беше отхвърлена. Мотивът за решението беше, че търгът е проведен по правилата на ЕБВР, а не по Закона за обществените поръчки. Тогава френската компания обяви, че води съдебен спор в Сингапур за технологията, използвана от китайците, като твърдеше, че тя принадлежи на "Алстом".

Според източници от ЕК критериите на банката за избора на изпълнителя не съответстват напълно на критериите на Европейския съюз, но не дават повече подробности.

Банката не е предоставила и документите по търга в дирекция "Разширяване" на комисията, каквато е практиката за финансиране на проектите с пари по ИСПА, обясниха от Брюксел.
Според комисията в хода на процедурата италианската компания в избрания за победител консорциум е променила списъка на подобните проекти, които е изпълнила. От Брюксел твърдят, че са изискали от българските регулаторни органи да направят одитна проверка на процедурата. Те са били предупредени, че плащанията ще спрат до приключване на разследването.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е запозната с проблема. Тя очаква най-късно през януари следващата година Европейската комисия да приключи проверката на търга. "Ако търгът е бил изряден, няма никакъв проблем спечелилата компания да го реализира", обяснява тя. В отговор  от ТЕЦ "Марица-изток 2" съобщиха, че няма спрени плащания към момента и се прави всичко възможно строителството на сероочистките да върви в определените срокове. Досега са усвоени 12,8 млн. евро, а срокът на строителството е 36 месеца.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че очаква становище на банката по въпроса. Той също се опасява от спиране на финансирането. По думите му до момента банката не е отпуснала средства по проекта.

Търгът за изпълнител на сероочистките се проведе за втори път, след като първата процедура се провали заради прекалено високите предложени цени от участниците и съмненията за договаряне. В оспорвания от "Алстом" търг участва още и полската компания "Рафако". Закъснението в изграждането на сероочистките заради забавени процедури по избор на надзор и изпълнител вече е 18 месеца.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии