Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Евродиректива предвижда 1% наказателна лихва за предсрочно върнат кредит


Същата директива  предвижда  банките да дават ясна, точна и разбираема информация за условията на кредитите, които предлагат, както и да няма скрити такси за различните финансови услуги на банките
До 1% от стойността на кредита ще бъде таксата, ако потребителят го върне предстрочно. Това предвижда европейска директива, която трябва да бъде въведена в националното законодателство до май 2010 година. Промените бяха представени от Кръстьо Преславски, който е асистент на еврокомисаря по защита на потребителите Меглена Кунева. Размерът на наказателната такса ще се определя в зависимост от това колко време остава до края на договора за погасяване на кредита. В същата директива се предвижда банките да дават ясна, точна и разбираема информация за условията на кредитите, които предлагат, както и да няма скрити такси за различните финансови услуги на банките.
Основната цел на европейската директива е да защити интереса на потребителите, но при предсрочно връщане на кредит, банките трябва да получат справедливо обезщетение, според Кръстьо Преславски. „Обезщетението не може да надхвърля един процент от сумата на предсрочно погасения кредит, ако периодът за кредита надхвъря една година между това, което предварително се погасява. Ако периодът не надхвърля една година, обезщетението не може да надхвърля 0,5 процента от предсрочно погасения кредит", обясни Преславски.
Банките се задължават да дават пълна, ясна и точна информация за условията по кредитите и в рекламите, и в самите споразумения с клиентите. „Не да сравнявате круши с ябълки, а цифри, които означават едно и също нещо", допълни експертът. Целта е хората да могат лесно да съпоставят предложенията на различните банки и да няма т.нар. „скрити такси", които оскъпяват много кредита.
Преславски цитира изследване, според което повечето хора, които отиват в банка, вземат решението си на базата на информацията, която получат там. „С две думи-всеки от нас вярва на банковия служител, както вярва на личния си доктор", каза още експертът.
Според Преславски в момента няма единен вътрешен пазар на финансови услуги в Европа. Новата директива обаче ще спомогне потребителите да избират най-добрите условия не само между банките в собствената си страна, а и в целия Европейски съюз.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии