Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

ЕВН строи супермодерен ТЕЦ в Пловдив

Първата за България супермодерна централа започва да строи ЕВН в Пловдив. Това обяви във Велинград председателят на управителния съвет на ЕВН-Топлофикация Йорг Золфелнер. Вече са започнали оценките за опазване на околната среда, но проектът е готов и централата ще започне да се строи през май следващата година.
Тя ще бъде зад сградата на сегашната ТЕЦ, която е с над 30-годишна история.

Съоръжението било уникално и такова в България нямало. То щяло да съдържа газова и парна турбини и да бъде на двойно изгаряне.
Като пример за подобни централи г-н Золфелнер даде заводите на Опел. Освен газовата турбина ще има командна зала и охладител, а обикновеният минувач отвън няма да вижда нищо. От централата няма да излиза пушек, а пара, а тя ще се зарежда основно с природен газ.
 

Инвестицията щяла да създаде  съоръжение от най-модерните в Европа за следващите 15 години. Освен държавната проверка за околната среда, ще се даде възможност и на обществеността на Пловдив да каже своята дума.
 

С производството на топлинна и електроенергия ще подсилим енергийната система не само в Пловдив, но и в България, каза шефът от ЕВН.
 

Снабдяването с природен газ ще бъде непрекъснато през цялата година и кратките прекъсвания ще са само за подръжка. Това е една директна инвестиция за около 50 милиона евро, която влиза в страната и основно за производството, в което ще се включат и български фирми, ще се разкрият и нови работни места.
 

Старата централа в Пловдив ще се запази, тъй като през зимата на нея ще се разчита за допълнителни мощности. Цените на енергията ще са по-стабилни като промяната в цената на природния газ ще рефлектира не както досега на 80 %, а на 60 %. Капацитетът на новото супермодерно съоръжение ще е 49 мегавата електроенергия и 60 мегавата топлоенергия.
 

Най-напред дружеството ще осигури топлото на клиенти на регионалните централи, но ще се търси и покриване на нови райони. Като пример г-н Золфелнер даде кварталите „Каршиака” и „Тракия”, между които има тръби и те могат да бъдат захранени.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии