Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Есенното надлъгване за цените на "Гражданска отговорност" започна

 

Компаниите нарочно дават неточна и подвеждаща информация

Традиционната есенно-зимна игра на нерви за цените на "Гражданската отговорност" вече започна. Застрахователи, агенти и брокери от седмица-две насам се опитват да внушат на клиентите, че полиците ще поскъпнат, и дават заблуждаваща информация за цените. Целта е да се направят по-високи обороти точно преди началото на кампанията през декември, когато обикновено "Гражданската отговорност" поевтинява.
На пазара се нагнетява напрежение, защото през декември се подновяват 30-40% от полиците "Гражданска отговорност". Затова от колцентровете предупреждават клиентите, че съобщаваните в момента цени важат само сега, защото скоро ще има поскъпване. От колцентъра на "Бул инс" например вчера казаха, че тарифата им важи до края на тази седмица, защото от следващата се чакат по-високи цени.
"Ние от 3 години насам по това време на годината предлагаме на клиентите да си купят полицата още отсега, нищо че тя важи от декември-януари за 12 месеца напред. Така даваме възможност на клиентите да сключат договор преди суетнята около Нова година, а и на по-изгодна цена, в случай че офертите поскъпнат. Но в никакъв случай не казваме на хората, че цените непременно ще скочат", обясни шефът на SDI Broker Кольо Делев.
В момента е невъзможно човек да сравни офертите на пазара, защото отвсякъде се дава объркваща, неточна или неактуална информация. Най-общо за среден клас автомобил до 1800 куб. см цените тръгват от 170-180 лв. и стигат до 250-260 лв. През последните две седмици 3-4 компании действително леко качиха цените, но и те не могат да кажат с колко точно.
"Ние вдигнахме цените с около 10% през миналата седмица, казаха от пресцентъра на "Бул инс". Застраховката на автомобил до 1800 куб. см излиза 202 лв. за стари клиенти без регистрирани произшествия и 250 лв. за клиент, който за пръв път сключва такава полица, твърдят от "Бул инс". В ДЗИ полицата за подобен автомобил е поскъпнала от 189.50 на 191 лв., обясни служителка на компанията. Цената на полицата за кола до 1800 куб. см в "Лев инс" е 161 лв., казаха от компанията, но по информация на застрахователни брокери и агенти е с 10 лв. по-висока.
Според сайта на SDI Broker цената на застраховката в "Дженерали" на 6-годишен лек автомобил до 1800 куб. см с 35-годишен собственик, който няма катастрофи и ще ползва колата само в България, е 463.96 лв. От "Дженерали" обаче уточниха, че многократно са информирали SDI, че информацията им не е точна, а всъщност истинската цена е 232 лв. с отстъпката за еднократно плащане.
Паралелно с неточната и подвеждаща информация за цените в момента вървят и множество реклами, които примамват клиентите с редица отстъпки. За разлика от предишни години, сега се дават отстъпки в проценти от цената за съвестни шофьори, за използване на полицата само на територията на страната и др.
"Комисията за защита на потребителите не прави проверки по въпроса кой каква информация дава за цените, защото нито ги е предвидила в плана си за тази година, нито е получила сигнали", заяви председателят й Дамян Лазаров.
Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии