Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

ERA group

 

За първи път в историята на варненския пазар на имоти няколко агенции се обединяват в по-голяма структура. Въпреки динамичните процеси, подобен акт е по–скоро любопитен и непопулярен. Предлагаме ви първото интервю на Обединение Ера. В следващия брой очаквайте и топ офертите.

Интервю с Виктор Ценов, Мирослав Колев и Милчо Матев, управители на агенции Съни пропъртис, Аблена и Имоти Варна, влизащи в структурата на ЕРА ГРУП - обединени компании за недвижими имоти 

Как и защо възникна идеята за подобно обединение, избиран ли е моментът (предстоящото влизане в ЕС) или причината е другаде?


Да,
много често чуваме за агенции, които се разделят, но ето има обратен процес-да се обединяват.
Идеята за обединението възникна спонтанно и няма връзка с предстоящото членство на страната ни в ЕС. Ние създадохме това обединение с няколко главни задачи и цели:

1.Да работим в посока издигане на престижа на професията брокер на недвижими имоти,
съблюдавайки строги етични и бизнес правила и норми .

2.В работата си с чуждестранни клиенти да представяме България в най-добра светлина,
като държава със стара история, традиции и култура, като добро място за живеене и правене на бизнес.

3.Ще работим активно за издигане на бизнескултурата в сектора на недвижимите имоти, като например налагане на практиката за ексклузивни договори с продавачите на имоти,
която е широко възприета в страните с добре развит пазар на недвижимости, практика за широко сътрудничество с други фирми и агенции;

4.Естествено една от целите ни е използвайки СЪВМЕСТНО нашите знания, усилия,
опит и ресурси,да умножим нашите икономически резултати. Не случайно в логото на обединението е вложена „формулата ” на синергетиката-1+1=4, т.е.крайния резултат, общото е повече от сбора на съставните части.

Проблема с наложената схема на работа в бизнеса с имоти е много голям.
Поради ред причини-липсата на посреднически агенции до преди15 години,слабата бизнес култура на участниците в този процес-продавачи, купувачи и посредници, преекспонирането на някои нередности и измами ,се утвърди една много неправилна практика на работа,водеща до разпиляване на неимоверно количество енергия и усилия,до оскъпяване на процеса на продажба и покупка на имот,на загуба на време от всички участници в този процес-продавачи,купувачи и посредници.
Например-някой решава да продаде някакъв имот.

Общоприетата практика сега е, продавачът да мине през колкото може повече агенции за имоти, където да го обяви за продажба,да пусне обява във вестниците, да разгласи на близки и познати .Първият резултат от такъв начин на продажба понякога е много обнадеждаващ-телефоните започват да звънят интересът към имота е голям,започват евентуално и огледи.Оказва се ,че за обявата звънят част от агенциите,при които имота не е обявен.При по-атрактивен имот могат да започнат и множество огледи,естествено в голямата си част пак от фирми от бранша.У продавача се създава една измамна илюзия за голям интерес към имота /често изразена с думи като-„идваха от едни фирми,заснеха го,пуснат е в интернет”/ Често може да се получи ситуация ,при която един купувач отива на оглед на един и същ имот с различни посредници защото не предполага това.Чували сме изказвания от продавачи,че така агенциите се конкурирали и едва ли не се надпреварват да продадат имота им,което е точно обратното на истината. НИКОЯ АГЕНЦИЯ НЯМА ДА ХВЪРЛИ ГОЛЕМИ УСИЛИЯ И СРЕДСТВА ЗА ПРОДАЖБА НА ИМОТ ,ОБЯВЕН НА МНОГО МЕСТА ЗА ПРОДАЖБА И КОЙТО ЕДНОВРЕМЕННО СОБСТВЕНИКА ПРОДАВА И САМ .Често резултатът от такъв тип продажба на имот е голямо разочарование-или няма продажба,или продажба на цена под тази,която би могъл реално да вземе или продажба след години.Объркани се много планове за бъдещето,пропуснати са много възможности,направени са безсмислени усилия.А истината е-ако собственика е решил сам да продава имота си няма лошо,да го направи.Но ако е решил да ползва посредник , да си избере по някакъв начин само една агенция,да скючи ЕКСКЛУЗИВЕН договор с нея за някакъв срок/което означава договор за изключителни права на посредника да продава възложения му имот/.По този начин интересите и на продавача и на купувача и на посредника са максимално защитени.На продавача,защото агенцията ще знае,че само тя продава този имот и ще вложи максимум усилия и ресурси за продажбата му,като в същото време може и спокойно да си партнира и с другите агенции на пазара.На купувача,защото ще знае,че този имот се продава само тук,само на тази цена ,като цената ще е най-ниска,защото се продава по най евтиния начин.На посредника,защото само той ще продава този имот,ще го рекламира по-най добър и ясен начин, без притеснения,че усилията му могат да отидат напразно.Има ли критерий за агенциите, участвали в учредяването на „ЕРА”? 
 

Обединението е между четири фирми -три български  агенции, ползващи се с добро име във Варна „ Аблена ” , „ Съни пропъртис”  и  „Имоти-Варна” и една агенция от Великобритания-„Мортън кънсълтъси интернешънъл”.Последната бе избрана да работи на пазара в обединеното кралство от името на обединението , освен  заради своята безупречна коректност и отличното познаване на местния пазар, и заради начина ,по който тя продава български имоти-рекламирайки повече локацията България,предимствата на страната ни ,а не толкова конкретен имот. Безспорно е, че при такива обединения  и добрите междуличностни отношения имат важна роля.
 

Вашата поява на родния пазар съвпада със стъпването у нас на ERA-  международна компания за недв.имоти. Тя декларира масирано присъствие в близките години с над 60 офиса в по-големите градове, в това число и Варна. Очаквате ли това дублиране на имената да се отрази на дейността ви?

Да ,прочетохме в пресата за такава компания от САЩ.Доколкото разбрахме,тя работи на франчайзингов принцип и е нещо доста по-различно.Нас конкуренцията не ни плаши –тя и сега е много голяма в бранша,а сме отворени за сътрудничество с всеки. 

Мислите ли да се разраствате с времето или структурата в момента ви удовлетворява?
 За сега сме решили да тестваме този начин на работа,но може би още в съвсем близко бъдеще ще  имаме нови членове.


 Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии