Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Елитните имоти във Варна и София са фактора, който ще издърпа имотния пазар от кризата


Има ясно очертана тенденция за търсене на елитни имоти под наем.
Клиентите нямат спокойствието да купуват, но продължават да имат нуждата да обитават качествени имоти. Ето защо тенденцията за пренасочването към наем дори доведе до лек ръст в наемните цени на луксозните имоти, тъй като и предлагането не е толкова голямо, както е при имотите от по-нисък клас.

 

Сегментът на луксозните имоти последва общата тенденция за целия пазар към драстично намаляване на броя на сключените сделки.

 

В същото време цените на елитните недвижимости остават сравнително стабилни, а намаленията стигат до максимум 20% на фона на спада с 30-40% на цените на масовите имоти.

 

В сегмента на луксозните ваканционни имоти се наблюдават малко по-големи намаления в офертните цени. При така наречените „уникални имоти”, които са позиционирани в самия връх на пазара, не се наблюдава никакво намаление на цените, но пък и липсват реализирани сделки.

 

Проблемът за намалелия брой сделки не е в цената.
Клиентите не правят покупки поради стреса и напрежението, завладели ежедневието им. С други думи, дори цените да паднат с 20 или 30%, това няма да отпуши пазара и да увеличи драстично броя на сделките.

 

Друга причина за слабата динамика и стабилността на цените на луксозните имоти е това, че собствениците на подобен род недвижимости са по-склонни да чакат, а не да продават на ниска цена и могат да си позволят това, тъй като не са толкова притиснати във финансово отношение.

 

Истински уникалните имоти не са чак толкова много у нас, т.е. няма сериозна конкуренция, което се явява друга причина за относително стабилните им цени. С други думи, сделки почти не се сключват, но в същото време и цените не промениха много нивата си от 2008 г.

 

Всички продавачи на елитни имоти са наясно, че моментът сега е изключително неподходящ за продажба, поради което огромна част от тези оферти бяха изтеглени от пазара, а други изобщо не излязоха на него. Това явление намалява драстично избора на налични елитни имоти за продажба и можем да заявим, че докато пазарът не се успокои и балансира, най-добрите имоти просто няма да излязат на пазара.
 

Търсенето на луксозни имоти през 2009 г. се концентрира предимно към градски имоти в София, като тук включваме и къщи, и апартаменти. Традиционно предпочитани са южните квартали на столицата, а и предлагането на този тип имоти е концентрирано основно в елитните квартали, които са в южните части на града. Купувачите се интересуват от имоти в затворени комплекси, напълно завършени, с определени удобства и екстри.
Добрата новина при новопостроените апартаменти и комплекси е, че има добро предлагане и наистина качествените елитни имоти вече се открояват от масовото предлагане. Цените варират според конкретните характеристики на имотите, които са много по-разнообразни от тези на имотите от по-нисък клас. Ако трябва да се определят средни цени на оферираните луксозни имоти, то те са в интервала между 1000 и 1600 евро на кв.м., като сделки се сключват предимно на нива между 1000 и 1300 евро на кв.м.
Идеалният център е също една от топ локациите в София и място, където има определена концентрация на луксозно завършени имоти. По-голямата част от жилищата обаче са в стари сгради и се нуждаят от сериозни ремонти, а характеристиката, определяща ги като "елитни", е тяхната локация. При тях офертните цени варират в границите на около 2000 евро/кв. м. Сделки обаче се сключват на нива около 1300 евро/кв. м.

Другата дестинация, която привлича купувачи на луксозни имоти, е Варна. Там търсенето е по-малко от това в София, но има добре очертан сегмент на елитни и качествени имоти.
Купувачите са основно хора с налични парични средства, които искат да закупят по-добър, по-голям, по-престижен или уникален имот от този, който биха могли да си купят миналата година, когато цените бяха по-високи. Повечето от тях по една или друга причина не са засегнати от кризата и разполагат с възможности. Това са и хора, които искат да инвестират свободни финансови ресурси. Те са изключително прагматични и разумни в избора си и са доста взискателни към параметрите на имотите. Липсват купувачи със спекулативни нагласи.
До края на 2009 г. се очаква леко повишаване на броя на успешните продажби в отговор на позитивните новини, идващи от САЩ и Западна Европа за излизане от икономическата криза. Освен това, спокойствието се завръща сред инвеститорите и дори капиталовите пазари са за пореден месец във възход. Очаква се и стабилност на цените на луксозните имоти.

 

При запазване на спокойствието и през следващите месеци, дори е възможно да наблюдаваме през пролетта на 2010 год. малки повишения до 10% в цените на най-елитните и уникални недвижимости.
С успокояването на пазара на имоти и новините за стабилност в икономиката  се очаква стресът на пазара на имоти да премине и купувачите и продавачите да се завърнат.
Има индикации, че банките вече разполагат с достатъчно ресурс и постепенно се връщат към отпускането на ипотечни кредити. Нужен е нов баланс на пазара и в момента всичко работи в тази посока. Търсенето и предлагането рано или късно ще се срещнат и сделки отново ще започнат да се сключват.
Очаква се, сегментът на елитните имоти да се възстанови първи, заради високите качества на имотите и непреходната стойност, която тези имоти предлагат–локация, качество, престиж. Пазарите в София и Варна ще се възстановят първи, последвани от другите големи градове. Определено има глад за качествени жилища и офиси и тенденцията е  сделките да се възобновят по-чувствително към началото на лятото на 2010 година.
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии