Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Експерти: В САЩ спира покупката на жилища с инвестиционна цел

 

 

Някои американски експерти в областта на недвижимите имоти твърдят, че жилищата никога няма да бъдат такава ценност, каквата бяха през 20-ти век. Но трябва да се отбележи, че тази гледна точка не се споделя от всички анализатори.

 

Според прочутият икономист Робърт Шилер, през първата половина на 20 век, към жилищата в САЩ, са се отнасяли по същия начин, както сега към притежаването на автомобил: Като стока, която в крайна степен идва в тежест на купувача. 
 

 

Идеята да се гледа на жилищата като инвестиция, се оформя след Втората световна война, когато необходимостта от създаване на "семейно гнездо" от войниците, завърнали се от фронта, е довело до строителен бум в САЩ. Търсенето се е поддържало на високо ниво поради факта, че децата на тези хора израстват и купуват свои собствени къщи и апартаменти.
 

 

Инфлацията от 1970 година, в резултат на която цената на тези активи само се увеличаваше, както и либералната данъчна политика на управляващите, допринесоха за превръщането на покупката на имоти в печеливш бизнес. Закъснялото намаление на лихвите по ипотечните кредити, започнало през 1980 година, също спомогна за това.
 

 

До края на 1990 година, цените на жилищата в САЩ, нарастваха средно с 4% годишно. Щасливите собственици отчитаха печалби от препродажбата на своите жилища, пише The New York Times.
 

 

Но тази ера изглежда свърши, казват някои влиятелни икономисти. Според главния икономист на един от най-големите сайтове за недвижими имоти в САЩ – „Zillow”, Стан Хъмфрис, "Железен закон, че имотът трябва задължително да увеличава цената си, не съществува. Всички тези теории се появяват по време на бум, но с настъпването на кризата се доказа тяхната несъстоятелност”. 
 

 

Според експерта, сега цените на жилищата ще следват инфлацията. Обектът ще бъде в състояние да възстанови месечните разходи за него от страна на собственика, но за умножение на инвестицията не може да се говори.
 

 

Директорът на Центъра за изследване на икономиката и политиката Дийн Бейкър твърди, че "не бива да гледаме на жилищата като начин за печелене на пари, защото това няма да се случи."
 

 

Подобно мнение изказва и главния икономист на онлайн ипотечната компания Quicken - Боб Уолтърс. Той твърди, че жилищата ще останат уникален актив, защото "хората трябва да живеят някъде. След три или четири години всичко ще се върне на обичайното си ниво, и цените на жилищата ще продължават да растат. "
 

 

Според годишно изследване, което се провежда от икономистите Робърт Шилер и Карл Кейсън в три щата на САЩ, стотици от новите собственици са убедени, че през следващото десетилетие цените на жилищата в страната ще се увеличат с 10%.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии