Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Експерти: Две трети от световния жилищния пазар се възстановява след кризата

Според предварителните данни от анализа на Knight Frank, през второто тримесечие на годината в 61% от страните влизащи в проучването, има повишение на цените на жилищата в сравнение със същия период на миналата година. За сравнение, преди 12 месеца, тази тенденция се наблюдаваше само в 35% от страните.

 

До средата на 2010 г., цените на жилищните пазари паднаха средно с 9% в сравнение с периода преди кризата - 2006-2008 година. Анализаторите смятат, че този спад не е катастрофален, като се вземе предвид факта, че до глобална рецесия, цените на жилищата в някои страни са нараснали в пъти, съобщава Real Estate Channel.

 

Според прогнозите за 2011 г., в развитите европейски страни (Великобритания, Германия, Франция, Италия), експертите очакват цените на жилищата да се повишат с 2-3%. В Азия, ценовия ръст се забавя в повечето страни: в Сингапур - до 3%, в Китай - до 5%. Но в китайския автономен район Хонг Конг, цената на жилищни имоти продължава да расте със значителни темпове: според прогнозите през 2011 г., увеличението там ще бъде с 12%. 

 

Значително намаляват темповете на нарастване на цените на жилищата в Бразилия - с 20% през 2010 г., и според експертите с още до 5% през 2011 година. В Австралия цените през следващата година ще останат непроменени - същите като в САЩ, считат анализаторите от Knight Frank. Експертите не очакват бързо възстановяване на цените в Испания, Ирландия и Източна Европа.

 

Счита се, че увеличаването на жилищните стойности ще бъде ограничавано чрез  държавно регулиране на пазара и повишаване на лихвените проценти.

 

Imotdnes.com припомня, че през първото тримесечие на годината, лидери по отношение на увеличение на цените на годишна база, бяха големите китайски градове-68%, китайския автономен район Хонг Конг-30,6% и Сингапур-24,3%.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии