Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

ЕК ни дръпна ухото заради строежи в защитени зони по Натура
Получихме първо предупреждение от ЕК за проекти за защитени зони по Натура

 

Европейската комисия изпрати на България и Полша първо писмено предупреждение за това, че двете страни не са оценили адекватно влиянието на строителни проекти върху защитени местности от мрежата Натура 2000, съобщиха от комисията.
В съобщението на ЕК се посочва, че България системно не осигурява адекватна защита за местообитанията на птиците. Комисията е получила много оплаквания за текущи туристически, инфраструктурни и вятърни проекти в различни зони за защита на птиците в страната.
От комисията смятат, че България редовно нарушава задълженията си да пази тези местности и да прави оценка на ефекта от развиваната в тях дейност. Страната ни разполага с два месеца да отговори на направеното предупреждение.
От своя страна, Полша е нарушила законодателството по отношение на опазването на околната среда, като е одобрила и почти завършила строежа на път, който минава през четири местности от Натура.
В същото време комисията е закрила случая на Германия, отново за нарушаване на законодателството в областта, след като страната е определила допълнителни защитени местообитания на птици. Първото предупреждение за Германия е било изпратено през 2001 г., тъй като страната не е била определила достатъчно по брой и размер защитени зони.
През 2006 г. Германия е получила второ, окончателно предупреждение, тъй като все още не е била постигнала достатъчно в областта, след което страната е изпълнила исканията на комисията.
Според европейското законодателство в зависимост от отговора или от липсата на отговор от съответната държава-членка на първото писмено предупреждение, ЕК може да вземе решение да изпрати второ и окончателно писмено предупреждение до държавата-членка. В него се посочват причините, поради които комисията счита, че е налице нарушение на правото на ЕС и се призовава държавата-членка да изпълни изискванията в рамките на определен период, обикновено два месеца.
Ако държавата-членка не спази изискванията на второто предупреждение, комисията може да реши да заведе дело пред Съда на европейските общности. В случай че съдът установи нарушение на Договора за създаване на Европейската общност, от съответната държава-членка се изисква да предприеме необходимите мерки, за да спази изискванията.
Комисията има правомощие да предприеме действия срещу държава-членка, която не се е съобразила с решение на Съда на Европейските общности. ЕК може да поиска от съда да наложи финансова глоба на съответната държава-членка.
По-рано този месец България получи първо писмено предупреждение заради Пирин, Царево и Иракли.
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии