Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

ЕК каза ДА за строежа на автомагистрала “Тракия”Строителството на лот 2 на автомагистрала "Тракия" ще започне по-рано от предвиденото. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата си с еврокомисаря по регионална политика Павел Самецки. Премиерът заяви, че ще се спазят абсолютно всички процедури, които законодателството изисква. Той е успял да убеди гостите, че са научени уроците от магистрала "Люлин". Едно от нещата, които най-тежко се преодоляват, е загубеното доверие, коментира Борисов. "Аз уверих еврокомисаря, че ще се справим", добави Борисов. "Процедурата за финансиране на водния цикъл на Враца и Габрово е пред подписване. Метрото на София също стартира", каза премиерът. Строителството на лот 2 от Стара Загора до Нова Загора трябва да започне през март.

Изцяло е осигурено финансирането не само на автомагистралата, но и на другите проекти по Оперативна програма "Транспорт", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. "Има подписано споразумение с Европейската инвестиционна банка, което може да бъде използвано", добави министърът. "Европейските пари трябва да бъдат използвани смислено и ефективно, а за България може би най-смисленият проект в момента е именно тази магистрала", отбеляза Плевнелиев.

"С новото правителство откриваме нова фаза в нашите отношения, вярваме, че ще можем да си сътрудничим по нов и конструктивен начин", заяви и Павел Самецки. Той напомни, че България има огромни възможности чрез предвидените 6,4 млрд. евро за периода 2007-2013 г., които могат да бъдат използвани за модернизация на икономиката и инфраструктурата. "Важно е да се изберат добри проекти", добави еврокомисарят. Той заяви, че в миналото са били направени грешки, които не трябва да се повтарят.

"Европейската комисия търси универсално решение за всички страни за удължаване на програмите по кохезионните фондове като ФАР и ИСПА", каза още Самецки. Освен България подобни проблеми имат Полша, Чехия, Испания и Португалия. За България срокът за усвояване на ИСПА изтича в края на 2010 г. За десет години сме усвоили едва една четвърт от предоставените й общо 1.6 млрд. евро.

"Еврокомисията ще вземе решението общо за всички страни с проблеми през следващите седмици", каза Самецки. "Информационната система за управление и наблюдение на фондовете от ЕС е напълно завършена и това е отчетено пред еврокомисаря", съобщи пък вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии