Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Едва 8,5% от жилищата застраховани при бедствияЕдва 8.5% или 313 983 жилища у нас са застраховани срещу земетресение, а малко над 10% - срещу наводнение. Това показва анализ на Комисията за финансов надзор. Това са изключителни ниски нива. В ЕС срещу подобни рискове се защитават 60% от имотите, а в САЩ - 87%.

Застраховките срещу бедствия у нас не са задължителни, въпреки опитите на бранша чрез закон да принуди хората да си купуват такива полици всяка година.

Имуществените застраховки са сред най-евтините продукти на пазара, твърдят застрахователи. Финансовият надзор е сравнил премиите, които плаща клиентът годишно за защита срещу наводнение и земетресение при застраховано имущество на стойност 60 000 лв. Застраховките срещу земетресение зависят основно от това в коя от четирите земетръсни зони се намира имотът. Обикновено този риск не се включва в основната застраховка срещу бедствия и за него се доплаща отделно. В най-рисковата зона, включваща Пазарджик, Стара Загора и Ихтиман, апартамент за 60 000 лв. може да се застрахова срещу солидната сума между 114 и 240 лв. на година. Покъщината пък излиза между 57 и 137 лв. Софийско жилище може да се защити между 49 и 132 лв. на година. Най-евтина излиза застраховката във Варна, Бургас, Добрич, Кърджали - между 6 и 18 лв. на година, а за мебелите и уредите вкъщи се плаща още по 3-12 лв. Обикновено за по-старите и за високите сгради се изисква доплащане. Ако апартаментът е над 6-ия етаж, сумата се увеличава с 5-10%. Ако сградата е строена преди повече от 20 години, доплащането е между 5 и 15%.

Цената в компаниите, които включват наводнението в основното покритие на застраховката "Пожар и природни бедствия", варира от 12 до 24 лв. за година. Само в едно от дружествата цената е 143 лв. Ако обаче наводнението не е включено сред основните рискове, за него се доплаща между 3 и 48 лв. Ако човек иска да защити не само жилището, но и покъщнината си, трябва да се бръкне за още между 4 и 66 лв. на година, става ясно от анализа на КФН.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Бени: 2012-06-16 14:27:32 |

Застаховките за имоти да са задължителни с покритие ПОЖАР И ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ /включително наводнения ,мълнии и др./.Добре е за това да плаща застахователя ,а не всички ние.

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии