Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Джетове продължават да тероризират плажуващите във Варна

Въпреки излязлата наредба на МС от 03.12.2009г., регламентираща начина на ползване на джетовете и други водноатракционни плавателни средства, екшъна продължава. Проблемът с джетовете на неохраняемите плажове тази година е още по-голям от предни години. Ужасът е пълен!


Неохраняемите плажове се характеризират с пълната липса не само на спасители, но и на всякакъв контрол. Притегателно място за джетове, яхнати от наблъскани с адреналин субекти.

Джетовете прииждат от всички страни и въпреки забраната при неохраняеми плажове да не преминават на 300м.от брега, джетовете летят където си искат - пропорционално на интелекта на водача.


Само за почивните 12 и 13 юни на плажа на Галата се изредиха десетки водни „Балканчета“.

Забелязахме една яхта, незнайно защо хвърлила котва почти на брега. Хората на нея се забавляваха, като си пийваха биричка и цели пет-шест часа се изреждаха да се возят на един джет. Якооо!

Но защо по главите на хората?

На другата страна на плажа пристигна един мощен катер, ескортиран от цели пет джета. Ех, и тези като почнаха едно джиткане.

Първо дай здраво към брега, после рязък завой, точно пред уплашените за децата си майки, после пак на вътре и гаааааз! И после обратно.

Дай да изорем морето.

А за децибелите- да не споменаваме въобще. И така цял ден, без прекъсване, постоянно някой бръмчеше и караше по главите на изтормозените плажисти.
Пълна простотия и пълна чалга!

Въпреки, че за нас удоволствието от карането на джет е спорно, уважаваме хобитата и страстите на другите. Всеки може да се кефи, както си иска, стига да не пречи на другите и да не нарушава закона.

Виждаме, че има и изключително разумни карачи на джетове, които макар и да нарушават 300 метровата забранена зона, карат изключително внимателно и с ниска скорост.

Но при това безконтролно и базхаберно положение е абсолютно сигурно, че ще се стигне до тежки инциденти, причинени от джетове в неохраняеми акватории и плажове.

Станахме свидетели и на остър конфликт между джетаджия и компания на плажа.


Какво трябва да знаят посещаващите неохраняемия плаж на Галата, а и всички останали неохраняеми плажове:

1. Джетовете имат право да приближават брега най-много на 300 м., иначе са в нарушение.
2. Ако сте тормозени от несъвестни притежатели на джетове, можете лесно да сигнализирате (по изричното уверение на министъра на транспорта и съобщенията Александър Цветков) на тел. 112.

Сигнал веднага ще бъде предаден на "Гранична полиция" и на "Морска администрация", отговорни за налагането на ред и които са длъжни незабавно да вземат мерки.

Шест катера на Изпълнителна агенция „Морска администрация" ще патрулират около Приморско, Несебър, Бургас, Варна, Балчик и Шабла, като ще следят за спазването на новата наредба.

3. Има предвидени и доста яки глоби за нарушителите- от 1000 лв.до 3000 лв. за физически лица и от 2 000 до 5 000лв. за фирми.

Не оставяйте нагли и невъзпитани хора да ви газят по плажовете като овце, да застрашават живота на децата ви и вашия живот. И в крайна сметка да ви лишават от удоволствието да ходите на плаж и да плувате спокойно в морето!

Наредбата за плаването и граничния режим във вътрешните морски води, териториалното море и вътрешните водни пътища на Република България на български и чуждестранни яхти, лодки и други плавателни средства за спорт туризъм и развлечение, както и извършване на водноатракционни услуги с тях можете да прочетете тук:


Надяваме се да сме били полезни на широк кръг от хора.

Група жители на кв. Галата - Варна

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии