Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Държавата плащала милиони за магистрала "Люлин" на турска фирма без лиценз

Бизнесменът Иван Иванов съобщи, че е пускал жалби в прокуратурата, НАПИ и ДАНС, но никой не му обърнал внимание

Бизнесмен твърди, че за строежа на автомагистрала Люлин държавата ни е плащала милиони на турската фирма Мапа Ченгиз, без тя да има лиценз за тези дейности.

За тези неправомерно усвоени средства Иван Иванов подава жалби в прокуратурата, НАПИ, ДАНС. Никой не му обръща внимание. Единствено от ОЛАФ му обясняват, че не са изненадани от извършените нарушения. Ето какво разказа бизнесменът в предаването "Тази сутрин" на bTV:

- Вие свършвате работа по разчистване на 180 000 дървета? Колко пари предлагате като оферта?

Иван Иванов: Това, което съм предложил на турската фирма и съм се договорил, аз съм имал плащания от нея в размер на 58 000 лв., това е в началото, са ми платили на дърво по 2.44 лв.

- Вие обаче се добирате до информация, че турската фирма получава от НАПИ други стойности?

Иван Иванов: Турската фирма получава съвсем други – десетократно увеличени суми. За дърво примерно 20 см. дебело, аз получавам 2.40 лв., т.е. трябва да получа, а фирмата получава 10.04  евро. Това е 10 пъти повече. 180 000 дървета по 10 евро са поне 1 милион и 800 хиляди.(...)

За три години много е интересно колко договора са представени в агенция "Пътища" за такива лицензирани фирми, договори между Мапа Чингиз и лицензирани фирми.

- Кога според вас може да се приключи магистралата с темповете, с които се работи?

Иван Иванов: С темповете, с които се работи, най-рано 2012 г. До 2010 г. са отпуснати тези пари от ИСПА. Не ги ли усвоим, остава на българския данъкоплатец, т.е. на нашия бюджет. Или трябва да се прехвърлят тези пари по някои от новите транспортни програми, това е невъзможно. И се случва следващия лош сценарий – неизградена магистрала, удължени срокове, покачва се цената на магистралата.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии