Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Движение "ДНЕС"

 БГ-звезди подкрепиха новоучереденото гражданско движение "ДНЕС"
Над 800 души присъстваха на учредителното събрание на Движението за национално единство и спасение (ДНЕС) във столичния парк-хотел "Москва".

Парк-хотел Москва се оказа малка за над 500 граждани и представители на над 43 неправителствени организации, обединяващи в момента над 7000 души, дошли да подкрепят Движението.
Само за две седмици от старта на новия граждански проект, който бе даден на 26.04.2009 г. от 6 неправителствени организации и 22 авторитетни личности с активна гражданска позиция, Движението набра лавинообразна скорост и вече се превръща в най-мощното гражданско обединение в България, нямащо аналог за последните 20 години.
Каузата на Движение ДНЕС привлече на своя страна и редица популярни личности и творци в България. Примата на българската естрада Лили Иванова изпрати приветствие до събранието с думите: „Благодаря, че съм уважена и поканена в учредяването на новото движение ДНЕС. Интересуват ме наистина целите на това движение, защото не желая да участвам в политически формации, тъй като следвам посоката на своя живот. Всичките ми дела са свързани с кутурата. Като начало на добър час.”
На общото събрание своята подкрепа към идеите на ДНЕС изразиха и Мария Илиева, Графа, Хилда Казасян, Наско и Славчо от БТР, Любо от „Те”, Владимир Карамазов, Атанас Янкулов, Йордан Караджов и др. Да изразят подкрепа си към ДНЕС дойдоха и едни от най-мощните неправителствени организации в България - Българска офицерска легия „Раковски”, Българска асоциация на ръководителите полети „БУЛАТКА” и Национален съюз на превозвачите.
ДНЕС дава силна заявка за истинска промяна в обществено-политическите взаимоотношение в България и за изграждането на мощен, единен граждански сектор, способен да упражни реален контрол върху действията на политиците и управляващите в страната. Това личи и от приетия с пълен консенсус от участниците в събранието „Призив към българските политици”, в който се казва: „Уважаеми български политици, вие забравихте, че сте граждани на Република България и че депутатските и управленските мандати не ви правят по-различни”.
От Движение ДНЕС призовават политиците да преобърнат отношението си към гражданското общество и да започнат да работят за гражданите „Това е „Гражданският преврат”, който ние българските граждани искаме да се случи”, се казва още в Призива. Движение ДНЕС ще настоява за спазване на дадените от политиците обещания и спазване на Европейските директиви за отношенията с гражданското общество. „С вашето поведение вие унизихте България пред света и загубихте доверието на българските граждани.... Вие живеете в собствен свят на непрозрачност, корупция и лична изгода.... Искаме да си върнем държавата!” се казва още в Призива.
Като израз на отворения, граждански характер на Движение ДНЕС, участниците в общото събрание решиха да не избират лидер и ръководство, а определиха Координационен съвет, който има за цел да координира действията на ДНЕС, да популяризира идеите му и да го представлява пред политиците.
За членове на Координационния съвет на Движението бяха избрани проф. Радостин Москов, журналистите Иван Такев, Виктор Ангелоев от „Хоризонт” на БНР и Красимир Луканов от „Господари на ефира”, проф. Чавдар Николов от ЮЗУ „Неофит Рилски” Благоевград, поетът Иван Есенски, водещият на предаването „Ясновидци” - Николай Георгиев, дизайнерката и собственик на модна къща „Рошавата гарга” Албена Александрова, проф. Вихроний Попнеделев, преподавател в Художествената академия, бизнесдамата Тошка Янева, актрисата Латинка Петрова, Румен Крумов, председател на Национален съюз на превозвачите в България, Димитър Станчев – изпълнителен директор на Асоциацията на продуцентите в България и екологът Валентин Йовев.
Общото събрание на ДНЕС прие искания за съдебна отговорност и адекватни наказания за политиците, отговорни за днешното състояние на България, за драстично намаляване на държавната администрация, за въвеждане на задължителни часове по родолюбие и вероучение в училищата, за категорични мерки за опазване на живота и здравето на децата и младежите и драконови наказания срещу дилърите на дрога, педофилите, участниците в организирани престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора, порнография и детска проституция.
Предстои „Приемни на улицата”, в които гражданите ще могат да се запознаят с Апела, Призива и Исканията на Движение ДНЕС, да залеят цялата страна. В рамките на месец май във всички областни центрове ще се проведат учредителни събрания на местни структури на ДНЕС. Движението ще организира протест срещу диктата на монополите в България и ще подготви съдебен иск срещу действията на Енерго разпределителните предприятия в България.
Очаква се в следващите седмици още десетки организации и хиляди граждани да припознаят идеите на Движение за национално единство и спасение ДНЕС и да подкрепят Апела, Призива и Исканията на най-мощното гражданско обединение в България. /БЛИЦ

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Опозиция: 2012-06-16 14:27:32 |

Най-после се появи опозиция в България. Дано и те не се превърнат в политическа партия.

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии