Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Дубай ще изплаща дълговете си


Държавната инвестиционна компания на Дубай - Dubai World, е разрешила с кредиторите въпроса за връщането на дълга, който е в размер на 24,9 милиарда долара. Припомняме, че в края на миналата година, от компанията поскаха отсрочка по плащанията на дълга.

 

Преструктурираният план за погасяване на дълга, бе оповестен от Dubai World в петък. По силата на споразумението, 4,4 милиарда щатски долара ще бъдат изплатени за период от пет години, а други 10 милиарда долара в близките осем години. Дългът ще бъде изплатен основно чрез продажбата на активи на дружеството, съобщава Арабски бизнес.

 

През юли тази година, кредиторите на строително-инвестиционното подразделение на Dubai World, компанията Nakheel, също одобриха план за връщане на дълг, който е в размер на 10,5 милиарда щатски долара. Трябва да се отбележи, че Nakheel е една от най-големите строителни компании в Близкия изток. Тя реализира множество култови проекти в сферата на недвижимите имоти като:  изкуствените острови във формата на палмови дървета (Палмовите острови), изкуствените острови с формата на карта на света, както и високият един километър небостъргач Nakheel Tower.

 

Припомняме, че през ноември 2009 г., Dubai World обяви за трудности при връщането на заемите. Това доведе до опасения от нов срив в цените на жилищата, тъй като голяма част от дълга, който е бил 59 милиарда щатски долара, се е дължал именно от дъщерната компания Nakheel. За да се успокоят негативните се намесиха властите на Абу Даби, които обещаха да предоставят финансова помощ на Дубай.

 

Експерти смятат, че споразумението на правителството на Дубай с кредиторите, е положителна стъпка за развитието на пазара на недвижими имоти, тъй като спада на цените, наблюдавани в емирството през последните месеци, могат да бъдат свързани и с неуредените въпроса с дълга на Dubai World.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии