Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Допълнителни средства за развитие на селските райони

Евгени Кирилов постави пред Европейската комисия въпроса за допълнителни средства за развитие на селските райони за България и Румъния.

Европейскта комисия отговори на питането на Евгени Кирилов, евродепутат от  Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС), за това дали Европейската комисия предвижда допълнителни пакети за развитие на селските райони за България и Румъния за борба с новите икономически предизвикателства. Във въпроса, отправен до Комисията, евродепутатът посочва, че на двете страни трябва да бъдат предоставени същите финансови възможности за борба с новите предизвикателства, определени при обсъждането на Прегледа на състоянието на Общата селскостопанска политика, каквито имат "старите" държави-членки, тъй като противното ги поставя в неравностойна позиция.
От отговора на еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер Боел става ясно, че в контекста на Европейския план за икономическо възстановяване, Комисията е предложила да бъдат засилени усилията на Общността в енергийния сектор, селските райони и промяната в климата, включително новите предизвикателства, както са определени в Прегледа на състоянието на Общата селскостопанска политика (ОСП).
Ако предложението на Комисията се приеме от Съвета и Парламента, България и Румъния ще получат значителни суми още през 2009 г., от които те могат да харчат за новите предизвикателства. Общо 1.25 млрд. евро са предвидени за момента за развитие на селското стопанство, от които 250 млн. евро за нови предизвикателства, както са определени по Прегледа на състоянието на ОСП. Тези пари ще бъдат разпределени сред всички страни-членки и трябва да бъдат поети ангажименти за тяхното използване през 2009 г.
По Споразумението за проверка на състоянието допълнителни средства за развитие на селското стопанство ще бъдат отпуснати от 2010 г. за 15-те "стари" държави-членки. Повечето от "новите" държави-членки ще получат допълнителни средства за развитие на селското стопанство по проверката на състоянието от 2013 г., а България и Румъния от 2016 г., когато задължителната модулация (промяна на структурата на финансиране от директни плащания към програми за развитие на селските райони) ще се прилага спрямо тях поради пълното им включване в схемата за преки плащания, подчертава еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер Боел.
Споразумението за проверка на състоянието по никакъв начин не изключва, че България и Румъния не могат да ползват понастоящем наличните средства по техните програми за развитие на селското стопанство за справяне с нови предизвикателства. Има възможност да се засилят действията свързани с био-разнообразието, управлението на водите, възобновяемите енергоизточници, промяната в климата и преструктурирането на млечния сектор. Те могат да променят по-нататък техните програми за подходящо справяне с нуждите им, включително с предложения за нови действия, които понастоящем не присъстват в техните програми, припомнят от Комисията.

С прегледа на състоянието на Общата селскостопанска политика (ОСП) всички нови страни-членки (ЕС 12) ще се ползват от увеличение на техните финансови пакети за преки плащания на обща стойност 90 млн. евро. Тези допълнителни средства могат да бъдат използвани в рамките на общо установени правила, за специфична помощ, като например за защита или подобряване на околната среда, за справяне с недостатъците на млечния сектор и секторите за отглеждане на биволи, кози или овце, или за инструменти за управление на риска, се казва в писмения отговор до евродепутата Евгени Кирилов.

„Отговорът е задоволителeн, но новите страни-членки не трябва да бъдат пренебрегвани, защото крайната цел на европейската политика трябва да бъде равенство на шансовете за всеки европейски гражданин, независимо къде живее”, коментира Евгени Кирилов.

# # #

За Евгени Кирилов:
Член на Европейския парламент в групата на ПЕС, пряко избран на първите избори за Европейски парламент в България. Първи заместник-председател на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент, заместващ член в Комисията по външни отношения, член на Подкомисията по отбрана и сигурност.
Почетен член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа
Носител на орден "Кирил и Методий", България


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии