Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Догодина купуваме допълнителна приставка за касовите си апарати

 

Всички търговци с касови апарати ще трябва да си купят догодина специална приставка, която струва 100-150 лв. Държавата вмени на фирмите задължението да си набавят джаджата, която е с размери на кутия цигари. С нея данъчните ще следят дистанционно данните от фискалните устройства, като целта е да хващат фирмите, които крият обороти.
Задължението за връзка между Националната агенция за приходите (НАП) и търговците бе прието окончателно вчера с промените в Закона за данъка върху добавената стойност.

Лидерът на СДС Мартин Димитров предложи текстът да не важи за фирми с годишен оборот под 500 хил. лв. “Нека връзка с НАП да имат само големите вериги, бензиностанциите - там, където има сигнали за нарушения. Защо ще натоварваме и магазинчетата със 100-200 лв. оборот на ден”, попита Димитров.
 

Никоя страна от Европейския съюз не е въвела дистанционната връзка, само в Сърбия има подобна практика, каза СДС депутатът.
 

За въвеждането на минимален праг се обяви и Алиосман Имамов от ДПС. “С промените в закона за акцизите всяка селска кръчма и лавка на площада, която продава цигари, ще трябва да се регистрира по закона за ДДС. А сега им се нанася още един удар със задължението да си купят приставка”, коментира Имамов.
 

Солени глоби се предвиждат за онези, които не изпълнят изискването за дистанционна връзка с НАП. За физическите лица санкцията е от 300 до 1000 лв., а за фирмите и едноличните търговци - от 3000 до 10 000 лв. При повторно нарушение глобата може да стигне 20 000 лв.
 

Очаква се търговците да купуват приставки към касовите апарати най-рано в края на 2010 г. До 30 юни догодина министърът на финансите трябва да приеме наредба и да определи срок, в който фирмите ще трябва да приведат касовите апарати в съответствие с новия закон. Срокът може да бъде различен за определени групи лица, но не може да бъде по-кратък от 6 месеца и по-дълъг от две години.
 

Вероятно първи ще трябва да си набавят приставки големите търговци, а последни ще бъдат фирмите с най-малък оборот.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии