Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

До края на 2009 г. очакваме 4 млрд. евро преки чужди инвестиции


В края на тази година се очаква общият размер на преките чуждестранни инвестиции в страната за 2009 г. да достигне около 4 млрд. евро, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев. Това е с 2 млрд. по-малко в сравнение с 2008 г., когато у нас бяха направени 6 млрд. евро вложения от странство.
 

През първите 6 месеца на 2009 г. общият обем на чуждестранни инвестиции е 1,6 млрд. евро и за една трудна година това е добър резултат, коментира Сталев.
 

Секторът на недвижимите имоти продължава да има водещи позиции в инвестиционния интерес въпреки кризата и се класира на трето място след вложенията във финансовите услуги и в търговията, коментира Сталев. Той е убеден, че строителството ще запази потенциала си до края на годината.
 

Агенцията за инвестиции е издала 12 сертификата за инвестиционни проекти през тази година. Те са основно за производството на енергия от възобновяеми енергийни източници - главно вятърни и соларни паркове и производствени мощности за елементи от соларни паркове.
 

Общият размер на сертифицираните проекти е за близо 1,2 млрд. лева. Два от проектите - заводът за производство на китайски автомобили и балнеокомплексът на Камчия, създават 1500 работни места, което е 93 на сто от всички предвидени.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии