Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

До 200 лв. глоба за загубен паспорт или лична карта


С глоба от 30 до 200 лева ще ни наказват, ако загубим личната си карта или паспорта, ако ги повредим или унищожим. Това повелява Законът за българските лични документи, който влезе в сила от вторник.
Със същите суми ще глобяват и онзи, когото хванат, че използва нередовни български лични карти. Пак 200 лева той ще трябва да даде, ако пречи на компетентните органи да разкрият самоличността му.
При повторна загуба или повреждане на поспорта глобата нараства до 300 лева, съобщи МВР. В стария закон санкциите за нередовни книжа бяха до 150 лв. Увеличението е относително малко.
“То се наложи, за да бъдат предпазени български граждани, чиито подправени лични карти и паспорти се ползват често за имотни измами, сключване на лизингови сделки”, поясни полицейски говорител. В подобни случаи личните документи не са били обявени за изгубени или откраднати от собствениците им.
От 20 до 150 лв. ще ни глобяват също така, ако не подадем заявление в срок до 30 дни за подмяна на личната карта след изтичане на нейната валидност. Издаването на нови документи с биометрични данни по европейски образец ще започне едва от 1 март 2010 г. МВР няма готовност да го направи по-рано поради нередности в договора с фирма “Сименс”, допуснати от предишното ръководство. Хората, чиито документи изтичат между януари и март, ще получат удължаване на срока, за да не си вадят два пъти лични документи, съобщиха от вътрешното ведомство.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии