Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Девня - 40 години град. Честито


Тържествено заседание на Общинския съвет на 27 август, денят в който Девня е обявен за град, ще събере кметовете на града, общинските съветници от няколко мандата, гости от областно и министерско ниво, депутати. С концерт ще се повеселят девненци вечерта на 27 август, а на 29 август ще бъде представена книгата на Снежина Иванова „Корените", чието издание е спонсорирано от Община Девня, а материалите за девненски родове са събирани близо десетина години от авторката и родолюбиви девненци.

С указ № 828 от 27 август 1969 г. на Президиума на Народното събрание селата Река Девня, Девня и Повеляново се сливат в едно селище с името град Девня.

Предшественик на град Девня е римският и ранновизантийският град Марцианопол (Marcianopolis), (основан през 106 г. от император Марк Улпий Траян (Marcus Ulpius Trajanus, 98-117) по случай победите му над даките през 101-102 и 105-106 г.) и средновековната Дéвина (Devina).
С трайното настаняване на славяните на Балканския полуостров през VII век руините на Марцианопол получили ново име - Девина. Името „дева", „девин" идва от индоевропейската дума dhew-(i)na или dhew-eina, „извор, поток, течение". Вероятно така древните траки са наричали реката, която водела началото си от многобройните извори. Потвърждение за това намираме у готския историк Йордан(ес) (Jordanes) (VI век). В труда си "Getica", § 93, той споменава за реката, наречена Потамос (ποταμός на гръцки означава „река"), която извирала всред Марцианопол: "in flumine illo qui nimii limpiditatis saporisque in media urbe oritur Potami cognomento". При идването на славяните предгръцкото име на реката било все още запазено и те го осмислили, съпоставяйки го с думата „дева" - оттам Девина.

Днес населението на Девня е близо 10 000 души. Градът е трети по големина в областта след Варна и Провадия и е административен център на Община Девня.

По случай годишнината на града, жителите на Девня се сдобиха с нови цветни алеи, места за отдих, пейки, беседки и фонтан. Но най-очакваната придобивка, приветствана от младите семейства е, че след 20 г. Девня отново има Детска млечна кухня за малчуганите.
На всички жители на община Девня – ЧЕСТИТ ПРАЗНИК.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии