Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Десетте най-големи сделки в България през 2010 година


Като цяло изминалата 2010 година бе една от най-слабите по сливания и придобивания в България. Все пак големи сделки имаше и те бяха основно в секторите на медиите, телекомуникациите и имотите.


Сделка номер едно: 296,3 млн. евро за bTV

 

Безспорният първенец сред сделките за 2010 г., е продажбата на Би Ти Ви. Медията бе продадена  на радио - телевизионната група СМЕ  в началото на февруари за 400 милиона щатски долара (296.3 млн. евро).  За сравнение, две години по-рано "Нова телевизия" беше продадена за 620 млн. евро на медийната група  Ем Ти Джи (Modern Times Group).

 

Радио – телевизионната група CME придоби 100% от най-голямата частна българска телевизия, като пое и контрола върху специализираните канали "Би Ти Ви комеди" и "Би Ти Ви синема" . СМЕ придоби и дял в „Радиокомпания Си.Джей” и заедно с News Corporation (със 74% дял), управлява  радиостанциите "Класик ФМ", "Джаз ФМ", "Енджой", "Зи рок" и "Мелъди".

 

Освен това CME придоби още 20% от телевизиите "Про.БГ" и "Ринг.ТВ", след като през 2008 г., стана собственик на 80% от техните дялове, след като ги закупи от  „Top Tone Media Holdings” и Красимир Гергов.

 

Сделка номер две: 95,2 млн. евро за "Мол Варна"

 

Втората по значимост сделка бе в имотния сектор. Това е придобиването на  "Мол Варна" от Aspius Immobilien, фонд на австрийската Райфайзенбанк от "Милър дивелопмънтс". Сделката е изчистване на дълг срещу собственост. Предисторията е следната. „Мол Варна” стана собственост на британската компания през 2008 година. Тогава "Милър дивелопмънтс" плати 120 млн. евро. на "Интерсервиз Узунови", като част от средствата нужни за сделката бяха кредит от българското поделение на австрийската банка. "Райфайзен" е предоставила и заем  за построяването на мола, като инвестицията беше обявена за 54 млн. евро.

 

Сделка номер три:  85 млн. евро за молове в Русе и Стара Загора

 

На трето място е сделката за двата търговски центъра в Русе и Стара Загора, които бяха продадени в незавършен вид от "Синема сити" на Ιsrael Theaters за 85 млн. евро. Сделката беше финализирана в края на март. Според съобщението до борсата в Израел в началото на март Ιsrael Theaters ще платят 70 млн. евро при приключване на сделката, а останалите 15 млн. евро девет месеца след отварянето на "Мол Русе".

 

Той беше пуснат преди броени дни - на 20 декември с магазина на "Карфур" и кинозалите. В същото време строителството на търговския център в Стара Загора все още не е започнало по информация от сайта на RESB –компанията на  "Синема сити" в България. Двата мола са със разгърната застроена площ 112 хил. кв.м, като от тях 58 хил. кв.м е отдаваемата площ по данни на RESB.

 

Сделка номер четири:  83 млн. евро за "Спектър нет" и "Мегалан"

 

Следващата по значимост сделка е придобиването на интернет доставчика „Мегалан” и алтернативния телеком "Спектър нет" от най-големия мобилен оператор "Мобилтел" за 83 млн. евро. Тази сделка постави началото на финалната консолидация в телекомуникационния бизнес в България.

 

"Мобилтел" плати 72 млн. евро след задълженията за двете компании, като в тази сума влизат и 14,5 млн. евро, които собствениците на "Спектър нет" Теодор Захов и "Алфа финанс" и на "Мегалан нетуърк" - Диян Тунджев, Борислав Йосифов и американската "Паризу" ще получат през 2011 г. при постигане на определени цели. Новият собственик поема и дългове за 11 млн. евро.

 

Сделка номер пет: 80 млн. евро за "Софийска вода"

 

В златната среда се оказа смяната на собствеността на концесионера "Софийска вода". Това е и най-голямата транзакция на българския пазар с участието само на международни играчи. Сделката е част от продажбата на дяловете на британската "Юнайтед ютилитис" (United Utilities) в "Софийска вода" на френската „Веолия вода” (Veolia Water).

 

От "Веолия вода" вече държат мажоритарния пакет от близо 58%. Концесията на "Софийска вода" е до 2025 г., като концесионерът не заплаща такса, а е задължен да прави инвестиции в мрежата.

 

Сделка номер шест: 72 млн. евро за 16% в СИБанк взе Цветелина Бориславова

 

141 млн. лв. (72 млн. евро) взе Цветелина Бориславова за продажбата на остатъчния си дял от 16% в СИБанк. Купувач на книжата беше мажоритарния собственик на банката - белгийската група KBC, която вече държи 100% от банката. След придобиването на акциите от KBC заявиха, че "планират веднага да започнат процедура по свалянето на СИБанк от Българската фондова борса". Бориславова сключи споразумението с KBC за продажба на дела си в СИБанк през септември 2007 г., като продаде акциите си на три пъти.

 

Сделка номер седем: 57 млн. евро за половината от НУРТС

 

Две години бяха нужни, за да може най-накрая БТК да продаде половината от акциите си в Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС) на кипърското дружество Mancelord Limited за 57 млн. евро. Представител на Mancelord в България e "Бромак", собственост на Цветан Василев, който е основен акционер в Корпоративна търговска банка. „Целта на сделката е НУРТС да се превърне в конкурентен играч на пазара на дигитално разпръскване в България и в доставчик на мултиплекс услуги в национален мащаб”, се казваше в официалното съобщение на БТК до борсата.

 

Освен, че е собственик на антените, през които в момента основно се разпространяват БНТ, БНР и другите големи телевизии в страната, дъщерното дружество на БТК и Mancelord - "НУРТС България", е собственик и на компанията "Тауърком", която спечели търга за построяване на два от общо шестте мултиплексора (цифровата платформа, чрез която ще се разпространяват телевизионен и радиосигнал от 2013 г.).

 

Сделка номер осем: 46 млн. евро за "Труд" и "24 часа"

 

Немската медийна група ВАЦ, напусна българския пазар след тринадесетгодишно присъствие. Това стана след като продаде вестниците си "Труд", "24 часа"  заедно с другите си издания и активи. Новият собственик на мястото на "Вестникарска група България" (дружеството на ВАЦ) е австрийската компания "БГ приватинвест" с български партньори - мажоритарният собственик на "Софарма" Огнян Донев и медийният експерт и бивш шеф на Общинска банка Любомир Павлов.

 

Официалната цена на сделката не беше съобщена, не е ясно и разпределението на дяловете и ролите на новите съсобственици, но неофициално стойността по транзакцията е 46 млн. евро. Австрийската "БГ приватинвест" е притежавана от Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Според подписаното споразумение за продажба освен двата всекидневника новият собственик придобива и седмичника "168 часа", още вестници и списания на групата, както и печатница "София" и разпространителската фирма "Стрела". За целите на сделката е създадена българска фирма "БГ принтмедия".

 

Сделка номер девет: 27 млн. евро за хипермаркети и офиси брои Bluehouse Capital

 

Гръцкият фонд Bluehouse Capital купи четири имота за 27 млн. евро без ДДС. Те бяха собственост на дружествата със специална инвестиционна цел "И Ар Джи капитал-1" и "И Ар Джи капитал-2", които са на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ). Гърците станаха собственици на хипермаркет "Практикер" (10 млн. евро) и на търговски център на "Орифлейм" (2,3 млн. евро) в София, както и на още един магазин на "Практикер" (8 млн. евро) и на  един магазин "Пикадили" (6,7 млн. евро) във Варна.

 

Това беше втора сделка с обратно наемане на Bluehouse в България, след като през 2009 г. гръцкият фонд купи за почти същата цена "Авто юниън център" в София (27,3 млн. евро). У нас гръцкият фонд притежава още софийския хотел Greenville и неизградения жилищния комплекс "Бояна парк", който преди беше в портфейла на Equest.

 

Сделка номер десет: 20 млн. евро за предприятия и имоти на "Еврохолд"

 

Групата "Еврохолд България" продаде част от производствените си предприятия и дялове в имотните си дружества за 40 млн. лв. (20 млн. евро). Мащабната разпродажба на заводите си дружеството предприе с цел данъчна оптимизация и фокусиране върху основната си дейност - застраховане, лизинг и продажба на автомобили. В края на септември "Еврохолд" обяви, че е финализирала сделките на производствените си предприятия (62,5% от "Етропал", 49% от "Пластхим -Т" и 51% от "Формопласт") за общо 14 млн. лв. със "Синтетика".

 

Допълнително в пакетната сделка "Еврохолд" продаде дяловете си от имотни дружества - 100% от "Евротест контрол", 91% от "Еврохотелс", което притежава хотел "Ела" в  к.к „Боровец”, както и "Изток плаза" - собственик на част от имот на бул. "Г.М. Димитров" № 16 в София. Общата стойност на продадените дружества извън производственото портфолио е 9,4 млн. лв. Останалите 15 млн. лв. са дългове, които се поемат от новите собственици.

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии