Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Десет причини да не допускаме ‘майстор’ в дома си

 Осенила вие идеята за ремонт? Оформили сте си визия и сте изработили идеен проект? Нищо лошо, но май не знаете как да стане. А въпросите валят: къде, как, какво и най-вече кой ще го направи в определения бюджет.

 

 

 

 

 

 

 

Първа причина ‘Оценителят’: След безкрайни запитвания, прочетени обяви и отказани срещи, най–после сте открили заветния строителен гуру.  И ето го, вади рулетка, молив и започва да смята на парче хартия. Напрегнат сте като пред разстрел и разстрелът не закъснява. На парчето хартия с криптографска точност са описани термини, понятни само за гуруто, а той безизразно ви съобщава:”Работя с материали на клиента, доставете си ги и започвам”. Като капак, за ‘довиждане’ гуруто ви съобщава цената на труда си и ви оставя с хартията и мрачни мисли откъде да набавите исканото и как да се вместите в бюджета. Започват първите семейни търкания.Втора причина “Българският синдром”: След допълнителни разговори с гуруто сте разбрали значението на руните от скрижала и сте сътворили няколко семейни скандала. Желанието на съпругата ви да има свежа баня или кухня ви изнервя и вие я изпращате при майка й, или по–лошо – за да има мир, я снабдявате със средства и я оставяте сама да набави исканите материали. Тя взема нещата в свои ръце и започва безконечни обиколки по магазини и нови разговори с гуруто, който вместо да я посъветва как да спести време и пари, е на пиедестал от его и доволно потрива ръце как ще ви одере кожите.

Трета причина ‘Падението’: Ремонтът започва. А вие сте се превърнали в общи работници - занимание, което никой няма да ви плати. Кьртите и сваляте тапети, подавате инструменти, жилището е строителна площадка, а скандалите със съседите - нещо нормално. Няма кьде да изхърляте отпадъците. За почивка правите кафета, сервирате обяди и контролирате качеството на работата, докато гуруто си уговаря нови ремонти по телефона. А вие, прескачайки го в коридора, отчаяно обяснявате в работата, че ви трябват още няколко дни.

Четвърта причина ‘Майсторлък’: След проявените завидни умения по алгебра на парчето хартия, установявате, че вашият гуру май е пропуснал часовете по геометрия. Нещо повече, работата му кара всички древни математици да се обръщат в гроба. Не сте си и помисляли да поискате документ за квалификация (с риск да бъде от съмнителен произход), да не говорим за кощунственото ‘членство в браншова организация’. И сте сгрешили. Повечето квалифицирани кадри отдавна са в чужбина. Да не говорим, че в България никой не издава ‘гаранция’ за извършените работи.

Пета  причина ‘Проблясъци’: Ремонтът тече не по вашите очаквания. Според гуруто, забавянията от ‘технологична точка са нормални’ и това ви подтиква да поровите из интернет за полезна информация. Оопс, методите на работа и технологичната последователност май коренно се различават от това, което виждате. А и техниката на изпълнение е написана на пакета с материалите. Но нито ‘общият работник’, нито гуруто са ги прочели. Обаче вашето любопитство намръщва ‘богоизбрания’ и е удобен повод да претупа още повече ремонта.

Шеста причина ‘Застой’: Седнали сте върху обърната кофа в центъра на бомбардираната стая досущ като “Мислителят” на Роден и се питате с трябваше ли да се захващам с това, не можех ли и сам? Причината – за пореден път не сте на работа, а на вашето гуру му е ‘изникнало нещо спешно’. Кипите от гняв, но не можете да го изхвърлите, защото сте му предплатили.  Най – лошото е, че вече знаете какво и как трябва да се направи.

  Седма причина ‘Вижда му се края’: И му се виждат дефектите. Ремонтът е към края си, но дребни ‘нескопосаности’ ви дразнят. На настояването ви да бъдат отстранени компетентно отговоря: ‘Материалите са калпави, вече не произвеждат добри’ или ‘Такъв е моделът, ще свикнете с една раздвижена модна линия’. Идва ви да удушите гуруто, но отново се примирявате.

Осма причина ‘Качество’: Много сложна тема или иначе казано - “тера инкогнита”за болшинството от майсторите. БДС е приравнен на европейските стандарти EN, DIN и международния ISO. Къде ти обаче гуруто да разбира от качество и безопасност на материалите, инструкции за експлоатация или не дай си Боже – качество на собствения му труд.

Девета причина ‘Баш майсторът е на море’: С вашите пари. След него е останал потоп. Пръснати опаковки, прах и отпадъци. Почиствате и пълните контейнер след контейнер по тъмно, за да не ви санкционират общинските власти. Вместо самият майстор да е почистил и извозил отпадаците.Десета причина ‘Скриването’: Вече сте горд ползвател на жилището и се появяват първите сериозни дефекти. Гуруто обаче е сменил телефонния номер на предплатената си карта и излязъл в нелегалност. Остава само и вие да започнете да ‘скривате’ козметично видимите проблеми, за да има мир и разбирателство в дома ви.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Месецът, през който стоически изтърпяхте ремонта, добихте квалифицирани познания, устояхте на всички несгоди ви научи, че един заинтересован човек би могъл да се квалифицира и сам с малко усилия; да потърси информация в специализираните списания, форуми и фирмените страници. И да гледа отвисоко към другите, чиито ремонт тепърва предстои.

 

 

 

 

 

 

 И е време за заключение. Дали е мечта с идеята за промяна на интериора да се появи перфектният майстор, който сам да изготви проекта, да достави материалите, да организира демонтажа и да изхвърли отпадъците? Да направи качествен ремонт и да гарантира със собствения си подпис, че всичко е спазено? Не съм чувал да се е случвало скоро. В цивилизована Европа едно отклонение от показателите на стандартите може да предизвика тотален ремонт на вече ремонтираното за сметка на майстора/предприемача. Защото наред с изпълнителя, има независима комисия, която издава необходимата документация и сертификати,че ремонтът е протекъл по всички технологични показатели и жилището ви е годно за обитаване. А това е ангажимент на брашовата камара, която контролира всички дейности на своите членове. А нерегламентираните и ‘пишман’ майсторите са под ударите на законите за строителство и защита на потребителите. Макар и малко, у нас все пак има някои коректни монтажници и предприемачи. Въпрос на шанс е да ги намерите свободни. А за останалите – дерзайте и търсете човека.

 

Специално за списание „ИМОТ ДНЕС”:

г-н Робърт Паскал – ”Динамик Солюшънс”

г-н Станимир Маринов - специалист "Стопанско управление"

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

YORDAN: 2014-01-23 20:26:20 |

Ok

Potyrpevsha: 2012-06-16 14:27:32 |

Mnogo hubava statia... ama e viarna na 99% (mozhe bi). Az ne samo, che pusnah majstor v kyshtata si, ami i sled remonta ostanahme zaedno... Zavisi ot choveka pyrvo, pyk posle "vseki si namira majstora" ;) Ne syzhaljavam, che taka se poluchi. A i imam pylna zastrahovka, che drug majstor niama da vleze v kyshti :) No na vseki kakto mu e pisano. Za tova statiata e viarna na 99%. Nie sme ot izklucheniata, koito potryrzhdavat pravilata ...

Yordanvica: 2012-06-16 14:27:32 |

banalna tema...ako imashe Sofiisko jitelstvo...

Много яка информация: 2012-06-16 14:27:32 |

Това е живота - майстори и майсторлък. Да вземем повече клиенти пък после ще видим. Направи си сам ли цял живот?

Йордан Нарлиев: 2012-06-16 14:27:32 |

OKI......pozdravleniq....o6te vednuj pozdravi....i blagodarq...

Булдозера: 2012-06-16 14:27:32 |

Фен съм на готините статии в нета. Ако искате го приемете като скрита реклама, но тази статия е най-интересното нещо по темата от години. Поздравления на авторите!!! А това списание си го купих и съм много доволен и от цената (1.80 лв.) и от съдържанието.

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии