Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Деца против отчуждаване на имот

БТВ съобщава, че родители протестират срещу закриването на детска градина във Варна.
Предлагат имотът да бъде отчужден, за да не останат децата им на улицата
.

Гледай видео материал
 
Във Варна родители внесоха в общината над 10 000 подписа против закриването на реституирана детска градина. Забавачката стана частна, след като общината изгуби дело за собственост. Родителите предлагат имотът да бъде отчужден, за да не останат децата им на улицата.

След поредица дела преди две години старите собственици си връщат имота. Преди три седмици Варненският окръжен съд спря въвеждането им във владение, но сега се чака становището на Апелативния съд. През това време родителите на 104-те деца събраха близо 10 700 подписа с искане за отчуждаване на сградата. Всяка сутрин обаче водят децата си с чувство на несигурност.

"Никой не знае какво точно и кога точно, и кой ще е денят, в който дечицата няма къде да бъдат през деня. Има някакви обещания, че четвърта група ще завърши в нормалните си срокове, но какво се случи с първа група", пита Калина Стойкова.

"Нашето искане и идея към Общината е за отчуждаването на този имот, тъй като това е една от двете детски градини, обслужващи центъра на града и реално няма друга база, която да покрие напълно тази", пояснява Вълчан Вълчанов.

Според родителите е възможно новите собственици да бъдат компенсирани с друг общински имот. Общината предвижда от следващата година децата да бъдат преместени в друга сграда. Ако съдът разреши на собствениците да влязат в имота сега, отново ще се водят преговори за наем, за да се реши въпросът до края на тази учебна година.

Собствениците на сградата казват, че никога не са имали за цел да изгонят децата: 

"Очакваме да се получи едно справедливо решение и да се запази детската градина, защото нашите деца са там все пак, остават на улицата и няма къде да бъдат", заяви Гергана Георгиева.

"За всички деца, поне за тази година няма да имаме проблеми. Имаме договорка, вие знаете, за тази година децата ще останат там, но въпросът е за бъдеще", смята Коста Базитов - зам.-кмет по образованието.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии