Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Дават депутат от ДПС на Кушлев

165 бона потънали за коритата на две малки поточета

Парламентът е спасителният остров за бившия кмет на Руен Дурхан Мустафа. Той е поставен на избираемо място в листите, за да се отърве от прокуратурата и ДАНС. Както "Стандарт" писа, бившият кмет на община Руен и настоящ народен представител от ДПС е разследван за финансови измами и незаконно източване на крупни средства от държавния и общинския бюджет.

Човекът на Доган е прибрал от държавата близо 300 хиляди лева с брутално надписани километри за превоз на учениците по селата. Извършена ревизия на Агенцията за държавна финансова инспекция е установила големите злоупотреби. Общински съветници разкaзват как с благословията на Мустафа неправомерно са пръснати пари за ремонти и инфраструктурни проекти.

Големият удар на местната община е проект за над 40 млн. лв. по оперативна програма на екоминистерството по мярка "Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води", разкри "Стандарт" вчера. Комисията, определена от кмета, изхвърлила конкурентна оферта, която е с 10 млн. по-евтина от спечелилата. А пък с предвидените пари ВиК мрежата на село Люляково се очертава да е най-скъпата у нас.

Депесари от бургаската община Руен се заканиха да дадат депутата си Дурхан Мустафа на Стоян Кушлев. Местните активисти ще настояват хората от комисията да разследват как новоизбраният народен представител и досегашен кмет е спечелил близо 1 милион лева, с които си е купил суперскъпи недвижими имоти.

Недоволните смятат, че комисията "Кушлев" ще спипа за нула време в десетки далавери новоизлюпения депутат.
Когато седна на кметския стол в община Руен през 2003 г., Дурхан е живеел на ръба на мизерията със съпругата си. Семейството се примолило на бившия кмет на Руен Хюсеин Ахмед и той от съжаление ги пуснал да живеят на квартира в местното общежитие, разказа самият той.

След известно време Ахмед решил да му продаде мизерния апартамент за 4200 лева. Само след мандат и половина на кметския стол в Руен Дурхан Мустафа става милионер, шушукат съселяните му. За броени месеци той успява да вдигне огромен палат в родното си село Топчийско, с двор, голям над 4 декара, ограден с двуметров зид.

С кметската си заплата от 700 лева, освен с разкошния палат, той се сдобива и с 50 декара черешова градина между селата Черноград и Раклиново. Купува си огромен суперлуксозен апартамент на пъпа на Бургас, където през седмицата живее семейството му. Дългият списък с имотите на Дурхан допълва внушителна жилищна кооперация в Айтос и няколко магазина. На чие име се водят суперскъпите имоти, съпартийците на Дурхан Мустафа не знаят, но са абсолютно сигурни, че са в негово владение.

"Откъдето и да го погледне човек, все на далавера и на голямо крадене мирише. Той беше гол и бос горкият, а сега го виждаме какъв баровец стана. Само къщата му в Топчийско  струва половин милион лева. Откъде се пестят тези пари, като заплатата му беше 700 лева и чак накрая, преди да го изберат за депутат, получаваше по 1000 лева като кмет. Жена му не работи, няма и богати роднини, та да каже, че някой му ги е подарил", разказа съсед на Дурхан Мустафа, който го познава от дете.

Случайно или не, но в Руен хората говорят, че неправомерно източените от общинския и държавния бюджет през мандата на Дурхан са около един милион лева. Те стигнали до сумата, след като пресметнали отпуснатите пари по последните проекти, които буквално вадят очите. Най-фрапиращ е случаят с усвояването на 165 000 лева, отпуснати от министерството на Емел Етем за почистване на коритата на Бяла река и Черна река, които минават край село Череша.

По документи парите са били изключително необходими, за да се почистят коритата им, да се изградят стена и други обезопасителни съоръжения с оглед на опасността от преливане на реките и предизвикване на наводнения. Скандалното в случая е, че във въпросното село Череша опасни реки няма. Бяла река и Черна река всъщност са малки поточета с ширина 1,50 метра и са дълбоки до коляно. През летните месеци ручеите пресъхват. Дори и лаик може да разбере, че поточетата нямат нужда от почистване на коритата, а всъщност и нищо не е правено по тях. Това се вижда с просто око. По документи обаче там са инвестирани 165 000 лева.

Скандалът около далаверите на новоизбрания депутат Дурхан Мустафа гръмна преди седмица на извънредната сесия на ОбС в Руен, когато се избираше временноизпълняващ длъжността кмет. Тогава бившият председател на общинския съвет Мустафа Ходжа поиска обяснение от чиновниците откъде ще намерят 273 000 лева, за да ги върнат на държавата.

Стана ясно, че докато е бил кмет на община Руен, Дурхан Мустафа е дръпнал неправомерно от държавния бюджет по делегираните дейности 273 000 лева, които сега трябва да се връщат. Усвоените средства били оправдани с подправени пътни листи за ученически превоз. Изминатото разстояние между селата в общината било надписвано като неколкократно по-голямо от реалното. Десетте километра между Речица и Ясеново например били отчитани като 110 километра дневно.

Нов скандал назрява в региона и заради водния проект на село Люляково. Както "Стандарт" писа, за него са предвидени 40 милиона лева. На фона на населението от 2000 души сумата изглежда фрапираща. Срещу тези пари е предвидено да се изгради помпена станция, която да увеличи капацитета на водоподаването от водопровод Камчия и да се подмени ВиК мрежата. Обществената поръчка е спечелена от консорциум "Люляково", в който влизат фирмите "Комплекс Инженеринг" ЕАД, "Крамкомплекс" ООД, ЕТ "Мирса-93", "Гарантстрой Комплект" АД, "Гарантстрой 92", "Мега ЕЛ" ООД и "Строителна компания София" ЕООД.

Милионите за Люляково обаче могат да бъдат отрязани, след като проектът попадна в списъка на финансираните под засилен контрол.

В прокуратурата е подаден и друг сигнал срещу Дурхан Мустафа за усвояване на средства, отпуснати за асфалтиране и преасфалтиране на улици. Според запознати огромни средства, предвидени за даден проект, са били отклонявани за други четвъртокласни пътища.

Ралица Иванова: Стандарт

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии