Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Да купуваме ли имот сега?

Катя Колева - управител на агенция "Аблена"

Много хора си задават този въпрос и получават различни, но може би необосновани отговори. Надали някой може да се ангажира с категоричен отговор.


Когато цените на имотите растяха това не беше проблем. Досега, считайки че недвижимите имоти са най-добрата инвестиция, купувачите бързаха да платят хиляди евра, интересувайки се само от местоположението на имота. Независимо какво е строителството, панел или тухла, каква е степента на завършване и други, според нас основни изисквания, клиентите се водеха от това, че след месец цената вече ще е по-висока. Притиснати от повишеното търсене, купувачите избираха от две-три предложения.

2009 година се определя от много анализатори като Година на Купувача. Какво значи това?
Дойде време да се прави внимателен преглед на предимствата и недостатъците на характеристиките на недвижимите имоти. По-голямото предлагане, създаде предпоставка за по-внимателен и по-правилен избор. На всеки клиент вече могат да бъдат предложени десет-петнадесет имота, отговарящи на неговите изисквания. Купувачът има възможност и да избира.
Покупката на жилище е най-голямата финансова стъпка в живота на много хора, затова трябва да се пристъпва към нея отговорно и внимателно. Купувачът трябва правилно да прецени, дали му е необходим имот за живеене или за инвестиция. Целта определя вида и местонахождението на имота.

Какви са в момента цените на имотите?
Цените на имотите във Варна в момента са се понижили средно с 10-15% спрямо последното тримесечие на 2008 г., като за панелните жилища този процент е по-голям. Надали има експерти, които могат да прогнозират, каква ще е посоката им през следващите пет-шест месеца. Да не забравяме, че едно от основните свойства на недвижимия имот е непрекъснато да възстановява стойността си.
Много се пише за това, че банките не отпускат кредити, което не е истина. Жилищни кредити се разрешават, но на 70% от пазарната цена на имота и при доказване на доходи. Всеки клиент може да избере дали да живее в жилище под наем или да изплаща кредит, което при по-ниските цени на пазара, може да се окаже не много различно като сума.

Какви са препоръките?
Бих препоръчала на клиентите, купувачи и продавачи, да се обърнат към посредник, който да им помогне за професионалното приключване на сделката. Изборът е техен – чрез препоръка, интернет, чрез пряк контакт и т.н. Когато човек е болен – отива при лекар, когато му се развали автомобила – отива в автосервиз... Може би е време страните да ползват услугите на агенциите за недвижими имоти, защото там е съсредоточена маркетингова, правна, градоустройствена, техническа и всякаква друга информация. Преди да се осведомите с какъв комисион работи фирмата, попитайте какви действия ще извърши тя за защита на вашите интереси - проверки, консултиране за банкови кредити, контрол, подпомагане на клиента при събиране на документи и др. Точно в кризисни моменти ролята на брокера излиза на преден план.

Да се върнем на въпроса, да купуваме ли имот сега?
Въз основа на казаното по-горе мога да обобщя:
-    сега Купувачът има по-голяма възможност да избира
-    сега цените са по-добри
-    сега може да изтеглите жилищен кредит

Изборът е ваш, оставете останалото на професионалистите!


 

 

 

Статията е публикувана и в мартенския брой на списание "Имот днес Варна"

 

От средата на март, търсете новия брой по реповете във Варна, търговски обекти, щанда за печатни издания на Агенция "Стрела" - на главния вход на METRO.

 

Можете да поръчате списнаието на тел: 052-646-006 за да ви бъде доставено на адрес във Варна. Заплащате само коричната цена от 1.80 лв.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Мунчо: 2012-06-16 14:27:32 |

Към Христо Ганев През 2005г. продадох гарсониера с тази агенция.Става въпрос за АБЛЕНА. Ангажираха се с всичко, вкл. се наложи да ми правят поправка на нотариалния акт.Взеха ми стандартна комисионна-да са живи и здрави да си я харчат.Доволен съм от тях.За повече инфо ако желаете: 0885/259 210

Мунчо: 2012-06-16 14:27:32 |

През 2005г. продадох гарсониера с тази агенция.Ангажираха се с всичко, вкл. се наложи да ми правят поправка на нотариалния акт.Взеха ми стандартна комисионна-да са живи и здрави да си я харчат.Доволен съм от тях.За повече инфо ако желаете: 0885/259 210

Broker: 2012-06-16 14:27:32 |

Айде стига с тоя Адрес, че достатъчна реклама им стана. Трудно е да се избере агенция, защото няма гаранции. Може би портал като този трябва да застане по средата и да помага на агенциите, продавачите и купувачите да намират общия интерес. Има агенции, които са силни в апартаментите, други в парцели, трети при документи и разрешителни. Давам идея този портал да поеме ролята на свързващо звено, знам че са собственици и на списание, в което също могат да описват реално коя фирма с какво е силна. Само в един момент да не се полакомят и да започнат да вземата пари за "положителни" оценки. Ако издържат и бъдат МЕДИА, ще станат институция на пазара с имоти във Варна.

Христо Ганев: 2012-06-16 14:27:32 |

Отидох в "Адрес" да продавам имота и ми поискаха двойна комисионна!? Сега чета да избираме посредник за да продадем чрез него. Как да съм сигурен, че и тази агенция няма да ми поиска горница? Тази госпожа Колева изглежда добре, но зад думите има ли добри намерения? Някой има ли мнение за агенция Аблена?

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии