Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Цикли на пазара на имоти и дял в икономиката

Пазарът на имоти е сравнително нова социално-икономическа реалност  в икономиката на България. С особеностите и закономерностите му се занимава цяла хранителна верига: продавачи; купувачи; агенции за имоти; строители; банки, застрахователи; адвокати; нотариуси, съд; частни-съдия изпълнители, агенции за вземания.

Участниците в хранителната верига използват различни инструменти и механизми за да постигнат целите.
Агенциите за имоти се стремят към повече сделки, в чиято основа е промяната на собствеността – продавачът в следващия момент е купувач, който също ще премине през смяна на собствеността и така на практика агенцията за имоти си създава постоянна заетост. Честата сменя собствеността – повишава цените на имотите.

Освен промяната на собствеността - пазарът на имоти включва и тяхната експлоатация: поддръжка, ремонт, обзавеждане, транспорт.

Така в хранителната верига вече можем да включим – производители и търговци на строителни материали, производители и търговци на обзавеждане, производители и търговци на бяла и черна техника, фирми за озеленяване, фирми за почистване, застрахователни компании, транспортни фирми, а защо не и рекламните агенции, които рекламират имотите…

Пазарът на имоти е взаимосвързана система от пазарни механизми, обезпечаващи построяването, смяната на собствеността, поддръжката и финансирането. Затова в световен мащаб пазарът на имоти формира над 50% от световното богатство.

Без пазар на имоти няма икономика – няма пазар на труда, няма движение на капитали, няма търсене на техника и обзавеждане, няма строителство….

Пазарът на имоти в България – подобно на пазара на имоти в развиващите се икономики е отражение на всички проблеми на икономиките – неравномерни нива на развитие, несъвършенство на законодателството, ниска инвестиционна активност.

Циклите на развитие на пазара на имоти не съвпадат с циклите в останалите отрасли на икономиката. Спадът на имотния пазар изпреварва спадът в останалата икономика и съответно – подемът настъпва преди останалата икономика да започне да расте.

Схема на цикличността при пазара на имоти:

1 – Спад на пазара на имоти: наблюдава се при пренасищане на пазара с ново строителство - строителите трудно продават, а свободните имоти преобладват - цените на имотите се понижават.
2 – Усвояване на новото строителство и повишено търсене на такива. Този цикъл се определя от ръста на пред-инвестиционните изследвания преди строежа на нови обекти.
3 –  Цените на Новото строителство достигат апогея в резултат повишеното търсене
4 – Насищане на пазара настъпва когато се строителството е достигнало своя пик на производителност. Свръх-строителството започва да забавя темп. Ръстът при продажбите също започва да пада.


Ивайло Манахов

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии