Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Цигани се настаняват в стари сгради убийци

Цигани живеят в старата мелница в кв. „Захарна фабрика" в София, в която преди две седмици бетонна плоча смаза двама клошари. На 19 ноември те бяха затрупани, докато се опитвали да измъкнат желязна арматура за претопяване. Въпреки трагичния инцидент роми са се заселили в рушащата се сграда, видяхапри проверка. Двама дори обикаляха из втория етаж на разграденото здание. Единият от тях се беше надвесил навън, за да издърпа едно от последните здрави стъкла от прогнилата дървена дограма.

Достъпът до рушащата се сграда е напълно свободен. Ръждивата порта, която трябва да отделя фабриката от жилищните блокове край моста на „Захарна фабрика", вчера зееше широко отворена.

"Да, наистина няма нищо променено след инцидента. Само в деня, когато полицията правеше оглед, районът беше отцепен и не можеше да се влиза. Сега обаче всичко си е пак по старому", недоволстват жители от квартал "Захарна фабрика".

Опасните сгради обаче не са само в крайните райони на столицата, показа проверка. Падащи мазилки и тухли стряскат и гражданите от центъра.

При нас е истински екшън

Отгоре падат камъни колкото юмрук", оплака се продавачка в магазинче за сувенири на ул. "Мария Луиза" 56. Над входа на дюкяна са надвиснали четири олющени тераси. Късчета от бетонните им плочи всеки ден падали по стълбището на магазина отдолу и стряскали клиентите.

"Хората отгоре са възрастни и не съм виждала никой да се хване и да направи ремонт в апартамента си", каза търговката.

Същия проблем имат и обитателите на кооперация на бул. "Христо Ботев" 70. Точно до входната врата на блока има магазин за обувки. "Постоянно пада мазилка. От една година ни сложиха ламаринена козирка, да ни предпазва. Не са идвали майстори да оправят проблема", разказаха от персонала.

Спасените сгради

Има обаче и напълно ремонтирани сгради, които доскоро бяха известни с окаяния си вид. Такава е Къщата на Яблански, в която преди години беше настанено китайското посолство, а по-късно беше реституирана. Доскоро сградата беше убежище на наркомани и се рушеше. Сега обаче е стегната и пребоядисана, па майстори довършват фасадата. Напълно подновена е и старата кооперацията на улица "11 август"№6, която беше в списъка със сградите убийци в столицата. Къщата на художника Ненко Балкански, която също е пред срутване, ще бъде превърната в музей от общината. Одобрение за това е дал Националният институт за паметници на културата след 7 месеца чакане. В момента се търсят средства за реализацията на проекта, съобщиха от "Московска" 33.
.
Санкционират за втори път собственика

Нова глоба ще бъде наложена за нехайните собственици на сградата убиец в „Захарна фабрика", която е паметник на културата. Това казаха експерти в Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности (НИОНКЦ).

"В момента инспекторатът към Министерството на културата подготвя санкция за фирмата. Експертите правят анализ на ситуацията, за да се определи размерът на глобата и предписания за бъдещата съдба на сградата", обясниха от НИОНКЦ. Оттам са категорични, че фирмата собственик е отговорна за състоянието на обекта.

Фабриката е обявена за паметник на културата заради ценния начин на строителство, характерен за края на XIX - началото на XX век.

По закон не се допускат абсолютно никакви действия за разрушаване на сграда, която е в списъка на културните паметници. При ремонт пък се изисква съгласуване с института. Това е записано както в Закона за културното наследство, така и в Закона за устройство на териториите.
.
Кипърска фирма държи вехтото здание

Собственик на рушащата се промишлена сграда в „Захарна фабрика" е "Ти ей би риъл естейт". Общината наложи глоба от 100 000 лв. на фирмата заради това, че не е осигурила охрана на опасната постройка, обясни след трагичния инцидент на 19 ноември Минко Герджиков, който тогава беше и.д. кмет на столицата. Той заподозря фирмата, че умишлено е оставила сградата да се руши, защото се интересува от терена, върху който може да се вдигне друго здание.

100% от капитала на "Ти ей би риъл естейт" се държи от кипърската фирма "Екселби трейдинг лимитед", показа справка във фирмения регистър „ДАКСИ". Като управител е записан Ефстратиос Катсалис, а фирмата се занимава с покупко-продажби на имоти, стопанисване, поддръжка и рекламна дейност. Телефон за контакти с фирмата не е посочен.
.
Общината иска по-високи глоби

Столичната община планира да поиска увеличение на глобите, с които се санкционират нехайни собственици на опасни сгради. Според Закона за устройство на територията стопаните, които отказват да изпълнят предписанията за укрепване на къщите убийци, трябва да плащат от 300 до 1500 лв. Глобите, които се налагат на собствениците при инциденти, варират между 10 и 100 хиляди лева.

"Възможно е да поискаме и законодателни промени, с които да се увеличи размерът на санкциите. Необходимо е да има и строг контрол при налагането им", коментира за "Монитор" зам.-кметът по строителството на Столичната община Ирина Савина.

В статистиката на кметството обаче има само няколко случая на глобени собственици, сред които и тези на срутилата се "Захарна фабрика".

"До сега не сме налагали глобата от 300 до 1500 лв. за неизпълнено предписание. В най-голяма част от случаите собствениците оправят фасадите в срок", коментира Савина. Според нея от една година в центъра на София се наблюдавала тенденция частниците сами да укрепват сградите си. Освен това имало и фирми, които го правели с цел реклама и комуникация.

След като една къща бъде обявена за опасна, Столичната община издава предписание за укрепване. Собственикът има срок от 1 до 6 месеца да оправи сградата. Ако това не се случи, кметството може да го глоби до 1500 лв., да укрепи фасадата за своя сметка и да си иска парите по съдебен път. През 2010 г. Столичната община вероятно няма да отдели пари за тази дейност, тъй като има други приоритети по време на криза.

160 опасни сгради в София

Опасните сгради в София са общо 160, показва справка на общинската дирекция „Контрол по строителството" към август. Броят им към момента вероятно също е толкова, тъй като сроковете, в които собствениците трябва да ги укрепят, са продължителни, обясни зам.-кметът по строителството Ирина Савина. Според справката 39 от къщите убийци трябва да бъдат бутнати, но собствениците им нехаят. Актуалната информация ще бъде ясна до средата на декември.

Броят на опасните сгради е намалял три пъти за три години досега, сочи справката на общината. След инцидента с рухналата къща на ул. "Алабин" 39, която уби две млади жени през есента на 2006 г., в града бяха изброени 485 къщи убийци. Част от тях бяха определени за събаряне, а други - за укрепване.

Общо 80 общински сгради, които са констатирани като опасни, са били или укрепени, или съборени за периода 2007-2008 г. В момента най-много от къщите убийци са частни.

Всички опасни сгради в София ще бъдат вкарани в нов регистър. Районните кметове имат срок от две седмици, за да подадат актуална информация в Столичната голяма община за броя и състоянието на постройките убийци.

Вадят на тезгяха къщите пред срутване в Бургас

Общо 16 на брой са сградите държавна собственост на територията на Бургаска област, които са изключително занемарени.

Проверка на състоянието им е направена през 2006 г. и от тогава до сега пари за рехабилитация, ремонт и реконструкция не са отпуснати. Благодарение на козметичните мерки, които предприемат от Гражданска защита за укрепване и обезопасяване на сградния фонд, до този момент няма инциденти и пострадали лица.

Новото ръководство на областната управа е изчислило, че за най-неотложен и козметичен ремонт на 16-те сгради са необходими минимум 350 000 лв.

В повечето от рушащите се къщи са настанени бедни хора, които не могат да поддържат постройките. С всеки изминал ден състоянието им се влошава и крие риск за живота на гражданите.

Начините за решение на този проблем според областния управител на Бургас Константин Гребенаров са сградите да бъдат предоставени безвъзмездно за ползване от общините срещу ремонт. Друг вариант според губернатора е те да бъдат давани под наем на търговски дружества и неправителствени организации, които също да се ангажират с ремонтирането им, или да бъдат продадени на търг.

Едната от опасните сгради вече е продадена, а за други две е обявена тръжна процедура.
.
Във Велико Търново старите постройки падат сами

Повече от 30 са старите и опасни къщи във Велико Търново, според направено проучване от местната община. Повечето от тях се намират в квартал "Варуша" и улиците „Гурко" и „Опълченска". Според експертите по градоустройство от общината всички сгради на ул. „Опълченска" от входа на Самоводската чаршия до метоха на Преображенския манастир трябва да бъдат съборени.

По-голямата част от къщите убийци отдавна са празни и пусти. За да бъдат те съборени обаче е необходимо писменото съгласие на реститутите или наследниците на собствениците им. И тук започват трудностите. Повечето от тези наследници живеят извън Търново или дори извън България. Те нямат никакво намерение да се грижат и да поддържат дядовата си порутена къща. В същото време обаче не дават тя да бъде разрушена. А без подобно разрешение общината не може да предприеме нищо. „С вързани ръце сме. От една страна тези постройки заплашват всеки ден да се съборят, да затиснат или убият някой минувач. От друга страна обаче тръгнем ли да ги събаряме без позволението на собствениците, рискуваме да бъдем осъдени. Какво да правим", чудят се общинарите.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии