Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Честита нова лихва !!!

... или как финансовата криза промени цената на кредитите и депозитите


Всеки икономист и банкер знае, че когато си купуваш нещо на по-висока цена, трябва и да го продаваш по-скъпо. Затова, колкото повече се оскъпява кредитният ресурс на банките (т.е. колкото по-дълго продължава световната финансова криза), толкова повече се увеличават изгледите за поскъпване на заемите, които те дават.


Банките или вдигат лихвените проценти, или увеличават таксите по кредитите. Така постепенно почти всички местни финансови институции или вече вдигнаха лихвите, или им предстои да го направят. От страна на банките е напълно справедливо при едно значително повишаване на цената на кредитния ресурс една част от това нарастване да се прехвърли и върху крайните кредитополучатели, банките няма как до безкрай да поемат негативите за собствена сметка. Има и банки, които не са променили лихвените равнища по заемите, които отпускат в противовес на всеобщата тенденция на пазара но това няма как да продължи дълго.
Резултатът от поскъпването на заемния ресурс се усеща от клиентите. Според проучване на пазара, направено от консултантската компания, около 70% от кредитополучателите ще бъдат засегнати от покачващите се лихви по заемите. Оскъпяването варира от 0.25 до 1.5 процентни пункта за левовите кредити и от 0.05 до 1 процентен пункт за тези в евро. За доста от кредитополучателите това е второто повишаване на лихвените проценти за по-малко от година. Има и клиенти, за които разликата между първоначалния лихвен процент и настоящия е над два процентни пункта.
Отчитайки факта, че ипотечните кредити са за значително по-високи суми, респективно вноските са чувствително по-високи - покачването на лихвите оказва много по-сериозно влияние. Поскъпването няма да се измерва в няколкостотин лева, а в хиляди евро като краен резултат. Да не забравяме, че при покачване на лихвата биват незабавно променяни погасителните планове на вече усвоилите кредит.
Като цяло хората с вече изтеглени заеми са в малко по-неблагоприятна позиция. Това е така, защото промоциите на банките по правило са насочени към привличането на допълнителна клиентска маса. Кредитополучателите с вече сключени договори обаче, дори и да поискат да предоговорят заемите си, в повечето случаи не получават лихвените условия, валидни за нови клиенти.
 

Сходно е и увеличението при потребителските кредити, но промяната не е толкова осезаема за клиентите, тъй като тези заеми обикновено са за по-малки суми.
Неприятното в цялата ситуация е, че след почти две години стремеж към по-добри условия по кредитите, само за няколко месеца се върнахме в началото.
      Въпреки неспокойния финансов пазар и растящите лихви по заемите, кредитната активност ще остане висока. Очакванията са до края на годината ръстът на ипотечното кредитиране да достигне нивата от 45-50% спрямо обемите от изминалата година. Средният размер на ипотечния кредит у нас през изминалия месец е нараснал до 46 315 евро. Това сочат данните на консултантската компания "Кредит Център". За сравнение, средният размер на изтеглените кредити за страната в евро през месец април беше 41 116.


Покачването се дължи както на успокоението на потребителите след вълните от покачване на лихвите през изминалите месеци, така и на ръста в цените на жилищата в някои градове на страната. Съотношението на изтеглените кредити евро/лева за страната остава в рамките на очакваното 75/25 в полза на еврото.

Междувременно финансовите институции продължават да използват различни средства, с които да привлекат повече клиенти и да увеличат пазарния си дял. Особена роля в този процес играят рекламите, които обаче могат да бъдат всичко друго, но не и точен ориентир при избора на банков продукт.
Тенденцията обаче е една – заемите стават все по-скъпи. На етапи, с по-големи или по-малки покачвания, банките продължиха и продължават да ги оскъпяват (някои съвсем осезателно). Едно е сигурно, няма как, когато се покачват лихвите да не се плаща повече. Тези, които имат заем много добре го знаят. Онези, които тепърва ще вземат такъв - ще го осъзнаят. Сега ще трябва да плащат повече, отколкото биха плащали преди 12 месеца.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии