Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Частен съдебен изпълнител обявява за публична продан несъществуваща земяОказва се, че е възможно земя, обявена от частен съдебен изпълнител за публична продан, да се окаже несъществуваща. Пример за това е следващата история. След година ходене по мъките ощетеният купувач не може нито да влезе във владение на имотите си, нито да си прибере парите обратно.

 

Преди година столичанката Лидия Пешева купува два декара плодови насаждения в землището на врачанското село Ребърково. Сделката минава през частен съдебен изпълнител, който чрез нея удовлетворява вземанията на банка срещу нелоялен клиент. 

 

Лидия брои близо 600 лева за двата имота. Но в службата по земеделие отказват да издадат на жената скици и така тя не може да се сдобие с нотариален акт. И сделката се завърта в омагьосан кръг.

 

"Когато отивам в Комисията по земеделие, за да си запиша имота, който вече е официално записан и заверен в съда в Мездра, се оказва, че този имот не съществува, той е закрит през 2001 година единият, а другият през 2008 е прехвърлен на братовчед с договор за делба. Отивам при съдия изпълнителя, той казва-от поземлената комисия са ми подали, че тази земя съществува”, разказва Пешева.  

 

Пред bTV частният съдебен изпълнител заяви, че няма вина, тъй като преди да наложи възбрана върху парцелите и да ги обяви за продан, е проверил по надлежния ред дали длъжникът междувременно не се е освободил от тях. В Агенцията по вписванията такива данни не са излезли и така се е стигнало до публичната продан. На практика обаче сделки с въпросните земи са били извършени.

 

"Съдия изпълнителят, когато проверява собствеността на длъжника, той проверява в имотния регистър, той не може да знае какъв договор е сключен между две лица и те си го държат при тях си. Затова е тази служба-да даде гласност на сключените сделки. На практика се срещат подобни казуси с много неуредици в наследствените имоти”, обясни частният съдебен изпълнител Валери Йотов.  

 

Така, след трикратно отлагане на процедурата по въвод във владение, Лидия Пешева, въпреки че е добросъвестен купувач, разбира, че няма да си получи земята, но и парите за закупуването й. Те отдавна били преведени на банката.

 

"За два декара земя да ходиш по мъките и да не можеш да си ги получиш. Просто ще търся институцията, която носи отговорност за това нещо, няма да се откажете, не, няма да се откажа”, категорична е жената.

 

Източник: БТВ

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии