Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Центърът на Варна се оказа незаконен

Всички сгради в центъра на Варна, построени през последните 25 години, са незаконни. Това следва от решението на Върховния административен съд (ВАС) от 2005 г., с което беше отменена заповедта за утвърждаването на плана за устройството на централната градска част, издадена през 1981 г. Така всички сгради, строени след тази година, могат да бъдат разрушени.

Под заповедта за утвърждаването на архитектурния план на централния район „Одесос" стои подписът не на титуляря на тогавашното Министерство на строителството и архитектурата, а на заместник. Казусът стана повод за свикването на специално заседание на общинската комисия по архитектура.

Решението на ВАС е взето след жалбата на варненеца Николай Стоянов срещу заповедта за изработването на строително-регулационния план на центъра. Преди 16 години той и съседите му решават да се възползват от правото си на собственост върху дворно място от 843 кв.м, което е държавна собственост, но с отстъпено право на строеж.

След няколко дела и преписки с областната и общинската администрация се установява, че проблемът е в заповедта за утвърждаването на застроително-регулационния план на центъра. Съгласно тази заповед съкооператорите на Стоянов са лишени от 143 кв.м от дворното място, които са продадени на строителен предприемач. Той междувременно е построил върху двора жилищна кооперация. "Не трябва да се търсят недостатъци на плана от 1981 г., а на решенията за промени в него, които общината е вземала през последните 7 години", заяви общинският съветник Красен Железов.

Според него проблемът е в издадените по-късно подробни устройствени планове. Според общинския съветник Иван Русев вариант за излизане от кризата е министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов да одобри плана от 1981 г. с нов нормативен акт. "Правя това предложение, тъй като за нищожна е обявена не процедурата за изготвянето на плана, а заповедта за утвърждаването му", обясни Русев.

Според ВАС зам.-министърът, заемал поста през 1981 г., не е имал право да издава въпросната заповед, от което следва, че всички действия след нея са нищожни. Съгласно новия текст на Закона за устройство на територията обаче незаконните сгради не се узаконяват, а се събарят.

Според становището на юридическия екип във варненския общински съвет всички сгради, построени в центъра след 1981 г., имат редовно издадени строителни документи. Тъй като в крайна сметка решаването на проблема се оказа извън компетенциите на общинския съвет, за него е уведомен кметът на града Кирил Йорданов. Общинарите го задължиха да вземе отношение по казуса до 6 юни и изпратиха писмо до Министерството на регионалното развитие с въпрос как да се действа.


02-06-2006

Източник: В-к "Дневник"

Източник: www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии