Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Цените на недвижимите имоти в България бързо гонят европейските

автор : Милка Димитрова, БНР
 
Даниела Никова прогнозира, че и през тази година цените ще се вдигнат с още 30 процента нагоре
Даниела Никова прогнозира, че и през тази година цените ще се вдигнат с още 30 процента нагоре
Новини по темата
Суди Озкан ще строи луксозен хотел и търговски център в Свиленград Суди Озкан ще строи луксозен хотел и търговски център в Свиленград
Норман Фостър ще проектира екоселище за 1 млрд. евро в България Норман Фостър ще проектира екоселище за 1 млрд. евро в България
Ключови думи
имот, цени, търговски площи, апартамент
Изпрати изпрати   Запази запази   Принтирай принтирай

Пазарът на имоти в

България

продължава да се развива бурно. През миналата година сме шампиони с 30-процентно поскъпване на имотите в сравнение с поскъпването на недвижимата собственост по света.

Цените на недвижимостите в София и големите градове продължават да растат и ще растат и през тази година, покачва се и цената на земята. "Движението на цените на имотите е непрогнозируемо", коментира в края на 2007 г. пред БНР Орлин Владиков, бивш шеф на Националното сдружение за недвижими имоти.

Други експерти в бранша пък твърдят, че отдавна сме догонили в известен смисъл европейските цени на имотите. Даниела Никова е собственик на агенция за недвижими имоти в София. Тя дава следния пример: едно добро тристайно жилище в хубава сграда в центъра на белгийското градче Антверпен струва толкова, колкото панелна гарсониера в София, която се продава за 55 хиляди евро.

"На българския пазар на недвижими имоти се получава едно невероятно поскъпване, за което няма логическо обяснение според мен - казва Даниела Никова. - Няма повишаване на доходите на хората, откъдето да дойде по-голямата покупателна способност на клиентите.

И въпреки това прогнозата ми е, че и през тази година цените ще се вдигнат с още 30 процента нагоре. Ще поскъпне най-вече новото строителство, това се обяснява с липсата на терени за строеж, най-вече в София. Малкото терени, които са останали, се продават от собствениците на висока цена, защото няма предлагане.

Има много строителни фирми, които искат да строят, и затова купуват скъпия терен. За да имат печалба обаче, трябва да увеличат цените на продаваните апартаменти. Но интересното е, че въпреки високите цени на недвижимата собственост, на пазара не липсват клиенти.

И още нещо учудващо - по-голямата част от покупките са не с кредит, а кеш, това констатирахме в нашата агенция. Може би тези пари се появяват, защото много хора си реституират имоти, връщат си земи, а към земите сега има много голямо търсене от инвестиционни компании. Според мен в момента е добре да се инвестира в земи.

Ще има по-голяма възвращаемост, по-голяма печалба, по-голяма доходност след години, отколкото ако купиш един апартамент, взимаш наем и след години го продадеш. Мисля, че в момента има по-голям смисъл за инвестиране в земя."

Даниела Никова прогнозира, че ще продължи тенденцията на драстичен спад на цените на ваканционите апартаменти по Черноморието.

"Там има много непродадени имоти в момента - обяснява тя. - Доста построени имоти са далече от морето. Те не са примамливи с абсолютно нищо, няма какво да ти хареса, за да купиш този имот. Единственият начин, за да се продаде, е безумно ниската цена.

Застрояването е толкова гъсто и грозно - огромни строежи един до друг. Няма плажна ивица, няма канализация, не са примамливи с нищо. Съмнявам се, че може да стане това, което се обещаваше на чуждите инвеститори - че имотите им ще се отдават под наем и те ще печелят.

Например, много българи вече си купуват апартаменти в Гърция, по крайбрежието, а не по нашето Черноморие. Там сградите са едноетажни или двуетажни, разположени са до морето, има разстояние, зеленина, простор.
Даниела Никова прогнозира, че ще продължи тенденцията на драстичен спад на цените на ваканционите апартаменти по Черноморието
Даниела Никова прогнозира, че ще продължи тенденцията на драстичен спад на цените на ваканционите апартаменти по Черноморието

У нас чуждите инвеститори, може би и българските отсега нататък ще проявяват повече интерес към планинските курорти, към селата, които са край планинските курорти. Но има и чужденци, които влагат средства специално в жилища в

София

. Те купуват жилища в отлични нови сгради и в абсолютния център, защото навсякъде по света местоположението на имота определя цената му."

И през тази година ще продължи строителството на търговски площи, казва Даниела Никова. В София се строят няколко мола, подобно е положението и в други градове.

"И аз мисля дори, че ще стане някакво пренасищане с търговски площи. Дори не е чудно някои от заплануваните обекти на големи търговски вериги и да не бъдат построени. Ако други вериги "дръпнат" бързо напред и ги изпреварят, някои вериги могат и да се откажат от строителството, защото няма да е рентабилно.

В моловете магазините са маркови и цените са по-високи. Което значи, че остава място за малките магазинчета, те няма да умрат. В мола можеш да намериш всичко на едно място, но по-малките магазинчета, които продават по-евтино, ще продължат да съществуват.

Това, за което има място и много хора са решили да го направят, е да се строят складове. В София липсват големи складови площи и има остра нужда от тях. Ако се построят такива складове, ще има кой да ги наеме, ще има клиенти за тях."

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии